Malaysia Dateline

Kerajaan dianggotai Pas dan Umno gagal bantu pelarian Rohingya

Tindakan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menghalang bot membawa pelarian Rohingya ke negara ini sehingga menyebabkan kematian puluhan etnik itu, dikritik sebagai tindakan tidak berperikemanusiaan terhadap golongan yang ditindas dan dizalimi.

Ahli Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional, Faiz Fadzil menyifatkan Pas dan Umno gagal melaksanakan apa yang pernah diperjuangkan mereka biarpun dua parti itu kini sudah membentuk kerajaan dan mengawal jentera yang sepatutnya digunakan membantu pelarian Rohingya.

Malah beliau berkata, suara Muafakat Nasional dalam membela pelarian Rohingya pula semakin berbeza setelah menjadi kerajaan.

“Kita perlu ingat bahawa isu Rohingya adalah isu kemanusiaan yang perlu ditangani dengan baik.

“Sikap kepura-puraan demi mencipta polemik politik murahan atas nama agama ini sedang dicemuh netizen.

“Rakyat mempertikai keikhlasan dan sikap kemanusiaan kerajaan yang konon berjenama kerajaan Melayu-Islam tetapi gagal membela nasib umat Islam sejagat,” katanya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Pada 16 April lalu, pihak berkuasa Malaysia menyekat sebuah bot yang membawa kira-kira 200 pelarian Rohingya daripada memasuki perairan negara.

Perkara tersebut mendapat perhatian kumpulan hak asasi manusia dan mengkritik tindakan pihak berkuasa menolak bot pelarian Rohingya yang cuba memasuki perairan Malaysia selepas terkandas di laut selama berminggu-minggu.

Dalam kejadian lain awal bulan ini, seramai 60 etnik Rohingya juga dilaporkan mati kelaparan dalam sebuah kapal pukat tunda yang sarat dengan ratusan pelarian Rohingya selepas pihak berkuasa Thailand dan Malaysia enggan membenarkan mereka memasuki perairan negara.

Mengulas lebih lanjut, Faiz yang juga Adun Permatang Pasir menegaskan, mengusir masyarakat Rohingya yang amat memerlukan pembelaan ketika ini adalah perkara yang bertentangan dengan norma kehidupan manusia.

Faiz berkata, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang ketika ini dilantik sebagai Duta Khas bertaraf Menteri ke Timur Tengah berjanji untuk membawa misi keamanan sejagat, namun membisu memungkiri janji.

“Apa jua masalah yang ditimbulkan oleh orang Rohingya di negara ini perlu diselesaikan secara tuntas dan sehingga ke akar umbi oleh kerajaan dengan kuasa dan undang-undang yang ada,” katanya.

Kira-kira 4 tahun lalu, bekas pemimpin negara Malaysia pernah mengetuai satu himpunan mengecam dasar Myanmar terhadap minoriti ditindas itu.

Pada 2017 pula, Pas dan Umno pernah mengadakan himpunan penyatuan ummah untuk Rohingya dalam misi Food Flotilla Malaysia bertujuan menyampaikan mesej kepada Myanmar untuk menghentikan penindasan ke atas etnik Rohingya.