Malaysia Dateline

Kerajaan Pas, Umno tiada manfaat kepada rakyat Sabah, Sarawak

Biro Politik Pemuda AMANAH berpendapat, kerajaan Pas, Umno tidak akan memberi manfaat kepada rakyat di Sabah dan Sarawak.

Menurut Biro Politik Pemuda AMANAH, ianya merujuk kepada tingkah laku mereka semasa pergerakan Parlimen untuk meminda Perlembagaan dan memberikan status yang sama kepada Sabah dan Sarawak.

“Usul itu ditolak secara terang-terangan oleh ahli parlimen Pas dan Umno. Langkah ini menggagalkan matlamat Warisan dan GPS untuk memastikan Perjanjian Malaysia 1963 oleh Kerajaan Persekutuan dipenuhi.

“Tidak perlu diingatkan lagi bahawa Pas dan Umno telah membuktikan diri mereka sebagai parti-parti ekstremis, yang akan menjejaskan suasana berbilang budaya Sabah dan Sarawak.

“Oleh itu, kami memohon kepada parti-parti Sabah dan Sarawak supaya rasional dalam mempertimbangkan kedudukan mereka sebelum menyertai kerajaan pimpinan Pas, Umno,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Biro Politik Pemuda AMANAH turut menyifatkan, perjanjian yang dibangunkan menyaksikan kumpulan Tan Sri Muhyiddin Yassin membentuk pakatan dengan Pas dan Umno adalah kebimbangan serius, terutamanya bagi negeri Sabah dan Sarawak.