Malaysia Dateline

Kerajaan Persekutuan lulus 11 projek bina,naiktaraf infrastruktur di Kedah

Kerajaan Persekutuan menerima rayuan Kedah dengan meluluskan 11 projek membina dan menaik taraf infrastruktur di negeri ini khususnya masjid untuk dilaksanakan segera melalui kaedah proses tender terbuka.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, berkata 11 projek itu membabitkan pembinaan dewan serba guna di Pokok Sena, pembinaan semula dewan dan Masjid Muadzam Shah di Kuala Nerang serta Masjid Permatang Gedong di Kuala Muda selain sebuah dewan orang ramai di Taman Gurun Jaya, Gurun.

Katanya, ia juga membabitkan pelaksanaan kerja tanah runtuh di Taman Selasih, Kulim, baik-pulih dan naik taraf masjid dan surau serta pembinaan sebuah masjid di Changlun dan Masjid Kampung Tong Pelu, Pedu serta pembinaan kompleks perniagaan di Sungai Petani.

“Kelulusan peruntukan juga membabitkan projek ORS (Off-River Storage) Sungai Merbok, membina menara tangki dan

mengganti paip air di Merbok dan Tanjung Dawai serta kerja baik pulih Masjid Al-Fateh di Bandar Baharu.

“Ia diluluskan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Kementerian Kewangan yang menyampaikan khabar gembira untuk rakyat Kedah ini melalui surat kepada saya minggu lepas, ” katanya dalam satu kenyataan dipetik hari ini.

Mukhriz berkata, projek yang diluluskan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi akan menggunakan peruntukan projek khas Unit Perancang Ekonomi yang akan disalurkan kepada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Katanya, semua 11 projek ini akan dilaksanakan secara tender terbuka dalam memberikan nilai faedah terbaik dan penjimatan selaras dengan tatacara perolehan semasa yang berkuatkuasa tanpa menjejaskan kualiti kerja.

“Bagi pihak kerajaan negeri dan rakyat, saya merakamkan penghargaan kepada kerajaan Persekutuan, khasnya JPM, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Kementerian Kewangan dan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli di atas perhatian dan keprihatinan terhadap keperluan masyarakat dalam meluluskan projek ini.

“Saya yakin semua projek yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) ini memberi manfaat besar kepada rakyat dan menjamin kemakmuran negeri Kedah,” katanya.