Malaysia Dateline

Teh Yee Cheu

Kerajaan Pulau Pinang disaran bina MRT

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tanjung Bungah daripada DAP, Teh Yee Cheu hari ini mencadangkan agar kerajaan negeri Pulau Pinang membina jajaran

Transit Aliran Massa (MRT) berbanding pembinaan Jalan Berkembar Pesisir Utara (NCPR) dari Tanjung Bungah ke Teluk Bahang dekat sini.

Teh berkata pembinaan NCPR dilihat akan memberi kesan kepada ribuan penduduk yang tinggal di sekitar Tanjung Bungah dan ia dijangka tidak dapat mengatasi kesesakan lalu lintas di kawasan berkenaan.

“Saya cadangkan bina MRT, ia juga lebih mesra alam kerana bina terowong bawah tanah… seperti di Kuala Lumpur, penggunaan MRT melancarkan perjalanan,” katanya kepada pemberita di pusat khidmatnya di Tanjung Bungah hari ini.

Sebelum ini, kerajaan negeri mengemukakan cadangan pembinaan tiga lebuh raya utama menerusi Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang akan menghubungkan Teluk Bahang ke Tanjung Bungah sejauh 10.6 kilometer; Air Itam ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu (5.7 km) dan Persiaran Gurney ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu (4.2 km).

{loadposition myposition} Beliau berkata kerajaan negeri juga perlu memperincikan dan memberikan gambaran lebih jelas mengenai projek tiga lebuh raya itu, yang akan dilaksanakan oleh Zenith Consortium Sdn Bhd.

Teh berkata pihaknya juga melancarkan bancian dalam talian untuk mendapatkan maklum balas penduduk di kawasan terbabit dan keputusannya akan dimaklumkan kepada kerajaan negeri untuk tindakan lanjut.

“Penduduk di kawasan Tanjung Bungah boleh memberi maklum balas mereka di laman sesawang www.tanjongbunga.com atau laman Facebook peribadi saya bermula hari ini dalam tempoh sebulan,” katanya.