Malaysia Dateline

Kertas putih pengurusan FELDA yang ‘curang’ dibentang Disember ini

Kerajaan akan membentangkan kertas putih pengurusan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) yang ‘curang’ dan tidak bertanggungjawab, Disember ini, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Mohamed Azmin berkata kertas itu dibentangkan berikutan kecelaruan pengurusan dan hutang yang melampaui batas iaitu melebihi RM8 bilion.

Kertas Putih lazimnya dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat, yang sesi persidangannya kali ini berlangsung sehingga 11 Dis.

Mohamed Azmin berkata permasalahan peneroka FELDA menjadi agenda utama Kerajaan Persekutuan yang ditadbir Pakatan Harapan (PH) dalam memastikan mereka tidak terus menanggung bebanan kos sara hidup terlalu tinggi.

“Ada perwakilan bangkitkan soal FELDA, saya mewakili parti Keadilan dan kerajaan menegaskan masalah peneroka FELDA menjadi agenda utama kerajaan hari ini demi membela nasib mereka,” katanya dalam ucapan penggulungan pada Kongres Nasional PKR ke-13 di sini hari ini.

Selain itu, katanya pembangunan di negeri-negeri yang ketinggalan juga menjadi fokus kerajaan tidak kira negeri berkenaan di bawah kerajaan PH atau pembangkang.

— BERNAMA