Malaysia Dateline

Mohamed Hanipa Maidin

Kes Aminulrasyid pengajaran buat penjawat awam salahguna kuasa

 

 

Salah laku awam oleh Ketua Polis Negara (KPN) dalam kes polis tembak Allahyarham Aminulrasyid Amzah boleh dikaitkan dengan saman yang dibuat oleh Tun Mahathir Mohamad dan dua yang lain pada Rabu lalu, terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak atas alasan sama ‘misfeasance in public office’.

Pengerusi Kanun Parti Amanah Negara, Mohamed Hanipah Maidin berkata, keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam, adalah termasuk dalam kesalahan ‘tort’ iaitu kes di mana penjawat awam yang menggunakan kuasa awamnya telah menggunakan kuasa itu secara salah dan tidak sah.

Ia boleh mengakibatkan penjawat awam itu disaman seperti dalam kes adik Aminulrasyid.

“Kini kita sama sama menunggu giliran PM Najib yang disaman oleh Tun Mahathir juga atas alasan yang sama iaitu “misfeasance in public office”‘dalam kes RM2.6bilion. Tunggu keputusan Mahkamah nanti insyaAllah.” ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Hanipah menerangkan dalam kes mahkamah yang memutuskan polis yang menembak Aminulrasyid Amzah dan Ketua Polis Negara (KPN ) diperintahkan bayar gantirugi RM 414,800 kepada kakak dan ibu Allahyarham yang menjadi plaintif dalam kes saman tersebut.

“Yang saya nak kongsi di sini lebih kepada keputusan Mahkamah yang putuskan KPN  kena bayar gantirugi (untuk beliau mahkamah arah bayar RM100,000.00) kepada plaintif kerana telah melakukan kesalahan tort yang dikenali sebagai “misfeasance in public office” (salah laku/kemungkiran dalam penjawatan awam),” ujarnya.

Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam memerintahkan defendan, termasuk KPN, Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk membayar ganti rugi kepada keluarga Aminulrasyid Amzah, remaja yang mati terkena tembakan polis enam tahun lalu.

Terang Hanipah lagi, dalam kes Aminulrasyid ini, KPN disaman kerana beliau telah dikatakan melakukan tort “misfeasance in public office “. Macam mana KPN dikatakan telah lakukan tort itu ?

“Mahkamah putuskan KPN (pada masa tu beliau adalah Ketua Polis Selangor) bersalah melakukan kesalahan “misfeasance in public office” apabila beliau dalam sidang akhbarnya cuba melindungi salah laku polis yang tembak itu dengan mendakwa kononnya ada parang dalam kereta yang dipandu oleh adik AminulRasyid sedangkan Mahkamah putuskan tidak dapat dibuktikan parang itu wujud dan apakah motif guna parang kalau parang itu sendiri tiada.

“Jadi, untuk menyaman kes “misfeasance in public office” kita kena buktikan pelaku itu adalah seorang penjawat awam, dia telah guna kuasa awamnya,dan dalam penggunaan kuasanya itu, ia telah menggunakannya dengan salah dan secara tidak sah dan juga dengan niat yang jahat. Akhirnya akibat daripada penyalahgunaan kuasa itu, ia menyebabkan kerugian kepada mangsa.Giliran IGP menyalahguna kuasa awam telah disahkan oleh Mahkamah,” terangnya.