Malaysia Dateline

Kesan buruk vaksin, KKM digesa beri jaminan pencegahan

Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) meminta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mempertimbangkan dengan serius langkah-langkah rawatan lain, terapi konvensional dan tradisional atau pelengkap, sebagai tambahan kepada vaksinasi.

Menurut Presiden Patriot Datuk Mohamed Arshad Raji kerajaan melalui KKM lebih baik bersikap jujur ​​dan mengakui bahawa mungkin ada reaksi buruk yang serius dan pihak kesihatan mesti memberi jaminan bahawa mereka akan melakukan yang terbaik untuk mencegahnya.

“Pemerintah kita sendiri harus memikul tanggungjawab dari bahaya serius yang disebabkan oleh vaksin. Pasti ada skim pampasan yang diketahui oleh orang ramai.

“Ada laporan berita dan juga video yang tular di media sosial orang yang nampaknya sihat, termasuk petugas kesihatan meninggal dunia dan mengalami gangguan sistem saraf yang serius dalam beberapa hari setelah menerima vaksin.

“Ini telah menakutkan banyak pihak. Yakinlah bahawa kita Patriot tidak mempercayai konspirasi atau teori iluminati. Kami sangat ingin kesejahteraan rakyat Malaysia dilindungi,” katanya.

Beliau juga menggesa mereka yang berwajib mesti mengkaji dengan teliti dan terperinci mengenai keberkesanan dan keselamatan vaksin.

Katanya, kerajaan harus benar-benar yakin bahawa tidak akan ada bahaya serius yang menimpa rakyat negara ini seperti kerosakan serius seperti kebutaan, kelumpuhan, serangan jantung, strok, dan kematian yang disebabkan oleh vaksin tidak dapat diterima walaupun hanya satu kes.

“Gejala seperti alergi ringan, demam, kedinginan, keletihan ringan, pening, dan lain-lain, yang biasa berlaku pada kebanyakan program vaksinasi boleh diterima. Ini kerana vaksin seharusnya memberi imunisasi dan mempunyai kesan pencegahan, bukan sebaliknya.

“Ini kerana banyaknya data baru yang kini tersedia dari laman web pemerintah AS dan UK yang menunjukkan peningkatan jumlah reaksi buruk, termasuk kematian,” katanya.

Telah dilaporkan bahawa Sarawak akan menjadi negeri yang pertama di negara ini menerima vaksin Pfizer-BionTech mRNA dan tarikh peluncurannya adalah 27 Februari 2021, bermula dengan pelapis barisan hadapan dan diikuti oleh mereka yang berumur 60 tahun ke atas dan bersama-sama penyakit seperti diabetes dan darah tinggi.