Malaysia Dateline

Mastura calon BN Kuala Kangsar hanya berada di atas kereta tanpa boleh bertemu pengundi kerana masih dalam edah.

Ketidakhadiran calon BN dalam kempen mula timbulkan isu

Ketidakhadiran calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid semasa tempoh berkempen kini mula menimbulkan persoalan kepada orang ramai.

Ini menimbulkan tandatanya apakah Mastura akan terus dinamakan sebagai calon BN atau tidak menjelang penamaan calon 5 Jun ini.

Ini kerana, masih tidak terlewat untuk BN menukar calonnya kerana lawan mereka Pakatan Harapan juga belum mengumumkan calon mereka.

Orang ramai mula terasa apakah wajar beliau dinamakan sebagai calon sedangkan tidak boleh keluar rumah untuk bertemu pengundi.

Bagi blogger Shabuddin Hussin, pemilihan Mastura Mohd Yazid, balu Wan Khairil Wan Ahmad sebagai calon BN di Kuala Kangsar benar-benar suatu pemilihan yang gila dan tidak masuk akal serta hanya berlaku di era Najib Razak sahaja.

“Apakah Umno sudah benar-benar tiada calon lain yang lebih sesuai untuk diketengahkan sehingga balu yang dalam edah dan sepatutnya lebih sesuai duduk di rumah, dipilih sebagai calon?” tanya beliau dalam tulisannya.

Pemimpin Umno mula menepis isu itu dengan berkata, ia tidak harus dijadikan isu oleh mana-mana pihak termasuk pembangkang, lapor Bernama.

Ketua Pemuda Umno Malaysia Khairy Jamaluddin berkata ketidakhadiran calon dalam kempen PRK itu bukanlah kali pertama berlaku di negara ini.

 Khairy mengambil contoh Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, Selangor, M.Manoharan yang bertanding dalam pilihan raya umum ke-12 (PRU12) pada tahun 2008 tetapi tidak berkempen kerana sedang menjalani tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kamunting, Perak.

 “Manoharan yang dalam ISA bukan sahaja boleh bertanding, malah menang sebagai ADUN,” katanya ketika berucap pada program Pemuda Prihatin Kuala Kangsar di sini hari ini.

 Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata ketidakhadiran Mastura dalam kempen PRK Kuala Kangsar kerana edah dan ia dibuat setelah mendapat nasihat daripada Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

 “Mufti Perak beritahu hukum edah itu memang betul, beliau tidak boleh keluar rumah, tapi tidak dihalang untuk bertanding,” kata Khairy.

 Semalam, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan Mastura yang juga balu Anggota Parlimen Kuala Kangsar Datuk Wan Khair-il Anuar Wan Ahmad dipilih sebagai calon BN bagi PRK Kuala Kangsar.

 Mastura, 55, menerusi tayangan video berkata beliau tidak dapat menyertai kempen yang dijadual bermula 5 Jun depan kerana masih berada dalam tempoh edah selama empat bulan 10 hari sebagaimana ditetapkan dalam hukum agama Islam apabila seseorang wanita kematian suami.

 Selain itu, Khairy turut mengajak semua anggota Pemuda Umno dan BN supaya sama-sama membantu kemenangan Mastura dalam PRK Kuala Kangsar selain meningkatkan jumlah majoriti undi.

 “Kemenangan ini penting untuk kita teruskan pembangunan di Kuala Kangsar, bawa perubahan sebagaimana yang menjadi hasrat Wan Khair-il Anuar,” katanya.

 Pada PRU13, Wan Mohammad Khair-il memperoleh majoriti 1,082 undi menewaskan calon PAS Khalil Idham Lim Abdullah dan calon Bebas Datuk Kamilia Ibrahim.

 PRK Parlimen Kuala Kangsar akan diadakan pada 18 Jun depan berikutan kematian Wan Khair-il Anuar dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lepas.