Malaysia Dateline

Kewajaran mengundi di usia muda

Penyokong Undi 18 demo tuntut hak depan parlimen menjadi tajuk artikel 27 Mac 2021.

Kira-kira 100 penyokong Undi18 yang di pimpin Setiausaha Agung Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) berhimpun secara aman di hadapan parlimen hari ini untuk menuntut hak belia mengundi pemimpin yang akan menentukan masa depan negara.

Tidak pasti samada perarakan dan perhimpunan ini mendapat kebenaran atau permit dari pihak berkuasa.

Namun, jika mereka dibenarkan berbuat demkian, adakah remaja atau belia sudah cukup matang untuk mengundi?

Kalau mengikut takrifan, ‘belia’ atau ‘remaja’ sekarang ditakrifkan sebagai antara 15 dan 30 tahun.

Ini adalah selaras dengan Akta Umur Dewasa 1971 yang menetapkan umur dewasa sebagai 18 tahun.

Akta Penjagaan Kanak-Kanak 1961 pula membahagikan tafsiran kanak-kanak kepada dua, iaitu bagi kanak-kanak Islam, umur dewasa adalah 18 tahun, manakala bagi kanak-kanak bukan Islam, umur dewasanya adalah 21 tahun.

Takrifan semula istilah “pemuda” kepada mereka yang berumur 30 tahun ke bawah, melalui pindaan kepada Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 668) juga telah diusahakan pada tahun 2019.

Timbul pula isu, anda berumur 18 tahun? Anda boleh bertanding dalam pilihan raya – tetapi tidak boleh memilih atau mengundi

Di enam negeri (Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak) daripada 13 negeri, anda boleh bertanding untuk kerusi DUN pada usia 18, tetapi anda masih tidak dapat memilih atau mengundi.

Perlembagaan Persekutuan telah dipinda untuk membolehkan mereka yang berumur di atas 18 tahun menjadi calon parlimen, mengundi dan juga didaftarkan secara automatik sebagai pemilih, itu hanya boleh berlaku sekiranya undang-undang itu dikuatkuasakan. Jadi bersabarlah, jangan tak sabar.

Maklumat dari luar negara seperti Amerika Syarikat membolehkan mereka yang berumur 18 dan boleh mengundi.

Generation Citizen berpendapat bahawa menurunkan usia mengundi akan meningkatkan minat dalam pemerintahan dan politik.

Umur pengundian yang lebih rendah akan melibatkan ibu bapa, guru, dan anggota masyarakat dalam proses belajar memilih, dan akhirnya memilih sendiri, serta meningkatkan jumlah pemilih dewasa.

Memang ada hujah yang menentang menurunkan usia pengundian kerana mereka yang berumur 18 tahun ke bawah didapati tidak cukup matang dan yang akan memilih adalah ibu bapa mereka.

Mereka yang berusia 18 tahun ke bawah tidak mempunyai kematangan emosi atau mental seseorang yang berusia 20 tahun. Fikiran mereka masih tergila-gila dengan pergolakan dunia keremajaan.

Profesor Daniel Hart dari Rutgers University telah mengkaji hujah-hujah di kedua-dua pihak mengenai isu usia mengundi.

Dia mendapati pengetahuan mereka yang berusia 16 atau 17 tahun mengenai pemerintahan hampir sama dengan kanak-kanak berumur 18 dan 19 tahun tetapi terdapat masalah untuk kanak-kanak berusia 15 tahun.

Sementara kajian University of Edinburgh mendapati ramai remaja berusia 16 dan 17 tahun tidak memilih seperti ibu bapa mereka.

Kajian itu melaporkan bahawa 40 peratus pengundi yang lebih muda ini tidak memilih sama seperti ibu dan ayah dalam referendum kemerdekaan 2014 di Scotland.

Salah satu sebab mengapa usia 18 tahun adalah usia terburuk untuk mengundi adalah ianya adalah usia terburuk untuk mereka pergi mengundi. (Scott Warren. Generation Citizen).

Ini kerana pada usia 18 tahun kebanyakan remaja meninggalkan rumah untuk pertama kalinya, sama ada untuk kuliah atau pekerjaan.

Mereka berada dalam komuniti yang mereka tidak kenal dengan baik.

Dan itu menyukarkan mereka untuk mengetahui peraturan dan isu pengundian komuniti baru mereka.

Beberapa negara sudah mengizinkan dan membenarkan remaja yang berusia di bawah 18 tahun untuk memilih.

Beberapa contoh dari tinjauan baru-baru ini oleh Badan Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA):

Austria menurunkan usia pengundian dari 18 menjadi 16 pada tahun 2008.

Argentina telah membenarkan kanak-kanak berusia 16 tahun untuk mengundi sejak 2012.

Di Brazil, kanak-kanak berumur 16 dan 17 tahun dan mereka yang berumur lebih dari 70 tahun mempunyai pilihan untuk memilih. Mereka berumur 18-69 tahun dikehendaki memilih.

Hungary membenarkan kanak-kanak berusia 16 dan 17 tahun memilih jika mereka sudah berkahwin. Serbia membenarkan kanak-kanak berusia 16 tahun memilih jika mereka bekerja.

Abigail Koerner, berusia 16 tahun, adalah seorang junior di sekolah menengah Washington, D.C. Dia kecewa kerana tidak dapat memilih calon presiden Demokratnya – Senator Bernie Sanders dari Vermont.

Kata Abigail: “Saya belum cukup tahu mengenai politik untuk membuat perbezaan dengan parti mana yang saya bekerjasama. Tetapi semua yang dikatakan Bernie mengenai penjagaan kesihatan dan pendidikan akan memberi manfaat kepada kehidupan saya dan kehidupan orang di sekeliling saya.”

Jika hanya kerana untuk meningkatkan jumlah pengundi ketika pemilihan diadakan, maka kita harus berfikir semula akan keadaannya.

Pada tahun 2012, hanya 53.6 peratus penduduk usia mengundi yang memilih di Amerika Syarikat, menurut Pusat Penyelidikan Pew.

Dibandingkan dengan 87.2 peratus di Belgium, 86.4 peratus di Turki dan 82.6 peratus di Sweden. Belgium dan Turki mewajibkan rakyatnya yang layak mengundi.
———————–
Azizi Ahmad adalah pembaca yang menunggu dengan kesabaran.