Malaysia Dateline

Khairuddin digesa jawab tuduhan jual tanah MRB bawah harga pasaran

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Khairuddin Aman Razali wajib menjelaskan tuduhan  bahawa beliau mengarahkan penjualan dan pajakan tanah utama Lembaga Getah Malaysia (MRB) di bawah kadar pasaran.

Bekas Menteri Industri Utama Teresa Kok berkata, Khairuddin harus memahami bahawa semua dana MRB adalah milik industri getah dan orang ramai justeru beliau tidak boleh mengganggu kebebasan Lembaga MRB.

“Oleh kerana semua penjualan harta benda badan berkanun seperti MRB mesti mendapat persetujuan Kabinet, PM Tan Sri Muhiydin dan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz mesti mengambil perhatian terhadap aduan yang muncul di media sosial dan memerintahkan siasatan segera,” katanya.

Bagaimanapun, penafian MRB semata-mata hari ini katanya adalah kosong dan hanya tipu muslihat bahkan surat-menyurat rasmi yang viral di media sosial harus disiasat oleh SPRM.

Teresa berkata demikian, berikutan satu dokumen telah tersebar kononnya ditulis oleh Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan pejabat Menteri MPIC yang mengarahkan Ketua Pengarah MRB Datuk Dr Zairosani Mohd Nor untuk mencabut moratorium penjualan / pajakan tanah.

Iaitu melaksanakan pajakan Lot 20013 (lot lama: 76) di Jalan Ampang kepada yayasan yang berkaitan dengan PAS, Yayasan Al-Noor dengan kadar pajakan pasaran di bawah pada harga RM0.70 per kaki persegi (harga pasaran adalah RM2.50 per kaki persegi kaki).

Cadangan penjualan tanah utama seluas 8.8 ekar Lot 20012 (lot lama: 75) yang dikenali sebagai tanah pusaka di Jalan Ampang pada harga RM1,032.92 per kaki persegi (harga pasaran dianggarkan antara RM1,500 hingga RM 1,800 per kaki persegi), yang berada di bawah harga pasaran kepada syarikat swasta bernama Eurowhite Sdn Bhd.

“Saya sangat terganggu dengan maklumat yang sedang meningkat di media sosial dalam talian mengenai kononnya pembatalan Moratorium yang saya telah memerintahkan dan mengenakan penjualan dan pembangunan semua harta tanah yang dimiliki oleh MRB ketika saya dilantik sebagai Menteri Perusahaan Utama Malaysia,” ujar Teresa Kok.

Katanya, MRB memiliki kewanga yang sihat kerana mempunyai simpanan nilai tunai kira-kira RM 1.5 bilion sebelum meninggalkan kementerian terbabitSaya mesti mencatat ketika saya meninggalkan MPI, MRB mempunyai simpanan tunai kira-kira RM 1.5 bilion.

“Perkara ini telah disahkan oleh Pengerusi MRB sebelumnya, Datuk Sankara Nair. Untuk melindungi aset MRB, saya memaklumkan kepada Pengerusi ketika itu untuk mengenakan moratorium, yang dilakukannya, terhadap penjualan semua harta tanah yang dimiliki oleh MRB kerana saya mahu MRB kembali kepada prinsip dan tujuan perniagaan utamanya iaitu untuk menjalankan penyelidikan getah dan tidak menyimpang darinya,” katanya.