Malaysia Dateline

Khairy digesa gerakkan kempen ‘Yakin Vaksin’

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin digesa untuk menggerakkan kempen “Yakin Vaksin” sesegera mungkin demi meyakinkan rakyat bahawa vaksin yang digunakan adalah selamat dan berkesan dalam mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

Hal itu ditegaskan oleh Pasukan Petugas Imunisasi Pakatan Harapan dalam satu kenyataan bersama yang diketuai bekas Menteri Kesihatan, Datuk Dr Dzulkefly Ahmad selaku Pengerusi pasukan berkenaan, bersama lapan lagi anggotanya.

PH berkata kerajaan tidak boleh menganggap bahawa rakyat Malaysia dan para petugas barisan hadapan sudah bersedia menerima vaksin apabila program vaksinasi bermula nanti.

Ini kerana katanya, gerakan anti-vaksin dunia telah berkembang dan tidak boleh dinafikan wujud kelompok “anti-vaxxer” di Malaysia yang tidak mahu mengambil vaksin Covid-19 ini dan mempengaruhi orang lain.

“Dalam era berita palsu ini, suara “anti-vaxxer” amat mudah berkembang melalui media sosial. Malah, beberapa pihak bukan dari kalangan “anti-vaxxer” juga mempunyai kerisauan mengenai satu atau lebih vaksin yang akan digunakan di Malaysia

“Oleh itu, amatlah penting asas saintifik serta kadar keberkesanan setiap vaksin yang bakal digunan di Malaysia, diterbitkan dengan jelas.

“Satu kempen bersungguh-sungguh bersama saintis, para profesional perubatan, selebriti yang dihormati dan mana-mana tokoh lain yang bersesuaian perlu dilakukan,” tegasnya dalam satu kenyataan hari ini

Kenyataan tersebut dibuat bersama antara Dzulkefly; Bekas Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye; Dr Kelvin Yii (Bandar Kuching); Dr Hatta Ramli (Lumut); Sim Tze Tzin (Bayan Baru); dan Dr Ong Kian Ming (Bangi)

Selain itu, turut disertai Exco Kesihatan Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud; Exco Kesihatan Pulau Pinang, Dr Norlela Ariffin dan Exco Kesihatan Negeri Sembilan, Veerapan.

Malaysia ketika ini mempunyai persetujuan untuk menggunakan vaksin Pfizer-BioNtech, AstraZeneca, Sinovac dan CanSinoBIO dari China, serta Gamaleya National Center dari Rusia.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, telah memberi jaminan bahawa mana-mana vaksin yang akan digunaman di Malaysia perlu mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmaseutikal Kebangsaan (NPRA) sebelum ia digunakan.

Sementara itu PH berpendapat, apabila program vaksin dimulakan, amat penting untuk kerajaan melaksanakan program ‘jejak dan kesan’ bagi setiap dos vaksin dari tempat simpanan hinggalah ke penerima.

Ini katanya, demi memberi keyakinan tambahan bahawa akan ada tindakan susulan berhubung keberkesanan setiap vaksin bagi setiap individu yang telah diberi vaksin.

Jelasnya, ini juga bagi mengelakkan vaksin palsu dan sijil vaksin palsu digunakan, di mana kejadian tersebut telah dilaporkan di beberapa negara.

“Yang paling utama adalah pihak kerajaan perlu mempunyai mekanisme penjejakan dan strategi komunikasi Kesan Tidak Diingini Selepas Imunisasi (Adverse Event Following Immunization, AEFI) yang menyeluruh,” tegasnya.