Malaysia Dateline

Khatan Perdana: Kehadiran Jamal dibantah ibu bapa pelajar, dakwa Adun Pas

Ibubapa dari sebuah Sekolah Kebangsaan Pandan Indah didakwa tidak menyenangi kehadiran Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos hari ini.

Jamal hadir untuk merasmikan program Khatan Perdana 2017 anjuran Pemuda Umno Bahagian Pandan.

Iskandar Abdul Samad
Datuk Iskandar Samad

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chempaka Datuk Iskandar Samad berkata, ibubapa pelajar mempertikaikan kesesuaian Jamal untuk satu program di dalam sebuah sekolah kebangsaan dan berinteraksi dengan pelajar-pelajar memandangkan reputasi Jamal yang banyak terlibat dengan pelbagai kontroversi.

“Dengan itu beliau bukan satu contoh yang baik bagi generasi muda.

“Sebelum ini beliau terlibat dengan tindakan-tindakan ganas seperti memecahkan botol-botol di tempat awam iaitu di Bangunan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

“Beliau juga telah melakukan demonstrasi membawa kereta-kereta jenazah dan mengusung katil-katil di hadapan bangunan tersebut mengkibatkan orang ramai tidak dapat berurusan dengan jabatan-jabatan kerajaan di situ.

Selain dari itu beliau juga mengadakan demonstrasi di situ dengan hanya bertuala.

“Maka wajar para ibubapa membantah kehadiran Jamal di sekolah tersebut,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu Iskandar turut mempertikaikan keputusan untuk membenarkan Pemuda Umno Bahagian Pandan menganjurkan program di sekolah itu.

“Sebelum ini kami menerima laporan bahawa seorang guru telah diberikan surat tunjuk sebab kerana kononnya membawa pemimpin kerajaan negeri ke dalam sekolah.

“Kementerian dan Jabatan yang terlibat perlu adil. Jika Umno dibenarkan menganjurkan program di sekolah kebangsaan maka parti-parti lain seperti Pas dan PKR juga perlu dibenarkan.

“Sikap pilih kasih dan “double standard” ini tidak sepatutnya dimiliki oleh kementerian dan jabatan yang bertanggungjawab ke atas generasi yang menjadi harapan negara di masa akan datang.

“Saya juga ingin bertanya kepada mereka, “Adakah pelajar-pelajar sekarang akan diajar untuk memecahkan botol-botol di tempat awam atau memakai hanya tuala di khalayak ramai?Mungkin ini wawasan baru Kementerian Pendidikan,” katanya.