Malaysia Dateline

Khazanah: Mahathir mahu urus dan baiki tahap ekonomi, kata Wan Azizah

 

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berpendapat keputusan Tun Dr Mahathir Mohamad menerajui Khazanah Nasional Bhd sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah syarikat itu adalah bertujuan memperbaiki tahap ekonomi negara.

“Saya kira Perdana Menteri membuat keputusan untuk mengurus (Khazanah) supaya tahap ekonomi negara ini boleh diperbaiki,” katanya kepada media¬†semalam¬† lapor Bernama.

Dr Wan Azizah diminta mengulas mengenai pelantikan Dr Mahathir itu, yang berkuat kuasa semalam.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri semalam, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican, bekas Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia Dr Sukhdave Singh dan bekas Pengarah Eksekutif Suruhanjaya Sekuriti Goh Ching Yin dilantik sebagai pengarah syarikat dana pelaburan strategik negara itu.

Dalam pada itu, Wan Azizah berkata pelantikan Dr Mahathir dan Mohamed Azmin tidak bercanggah dengan manifesto Pakatan Harapan iaitu mengurangkan kuasa perdana menteri dan tidak akan ada lantikan politik dalam syarikat berkaitan kerajaan.

Katanya ini bertepatan dengan bidang pengkhususan Khazanah iaitu mendapatkan pelaburan untuk negara.

Ditanya sama ada lantikan itu bersifat sementara, Dr Wan Azizah berkata: “Itu (bergantung) perdana menterilah dan kita akan bincang lagi dengan lebih mendalam.”

Ditanya desakan Kumpulan G25 yang dianggotai bekas penjawat awam supaya Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa meletak jawatan, Dr Wan Azizah berkata ia hanya pandangan kumpulan itu.

Bagaimanapun, secara keseluruhannya, penjawat awam khususnya Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) memberi khidmat berterusan kepada kerajaan Pakatan Harapan sejak memenangi Pilihan Raya Umum ke-14, Mei lepas.