Malaysia Dateline

Khidmat Pos Malaysia pastikan ketelusan penghantaran kertas undi, kata SPR

Penggunaan perkhidmatan Pos Malaysia Bhd bagi urusan penghantaran kertas undi pos kepada pengundi luar negara dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) mengambil kira aspek ketelusan memandangkan ia pihak berkecuali.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata langkah itu juga bagi memastikan kecekapan dalam urusan penghantaran kertas undi pos kepada pengundi terbabit.

“Dalam hal ini, SPR telah mendapat jaminan daripada pihak Pos Malaysia berkaitan aspek keselamatan dan kerahsiaan dengan semua pengendalian penghantaran diklasifikasikan sebagaimana prosedur pos berdaftar menggunakan rangkaian Pos Laju,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Baru-baru ini, sebuah portal berita melaporkan badan bukan kerajan (NGO) Global Bersih membantah langkah SPR menggunakan khidmat Pos Malaysia bagi mengendalikan penghantaran kertas undi pos kepada pengundi luar negara dan menggesa SPR menggunakan kembali khidmat Wisma Putra.

Mohd Hashim berkata SPR telah menggunakan perkhidmatan Pos Malaysia dalam penghantaran kertas undi pos untuk semua pilihan raya kecil yang dilaksanakan selepas PRU13 dan semasa Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak Ke-11 yang berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Mohd Hashim berkata dengan kaedah penghantaran melalui Pos Malaysia, pengundi tidak perlu bersusah payah mengambil kertas undi di Pejabat Perwakilan Malaysia (Malawakil).

Beliau berkata sebaliknya, sampul kertas undi pos dihantar terus kepada pengundi dan mereka boleh segera mengembalikan terus kepada pegawai pengurus pilihan raya untuk pengiraan kertas undi.

Tambahnya khidmat Pos Malaysia hanyalah untuk penghantaran sahaja dan kosnya ditanggung oleh SPR.

“Untuk pengembalian semula kertas undi pos yang telah ditanda, pengundi boleh mengembalikannya semula dengan menggunakan perkhidmatan mana-mana syarikat penghantaran, dan kos pengembalian semula itu adalah ditanggung sendiri oleh peng├╣ndi pos terbabit.

“Pengundi juga hendaklah mengembalikan kertas undi pos tersebut kepada pegawai pengurus pilihan raya untuk pengiraan sebelum pukul 5 petang pada hari mengundi,” katanya.

Menurut Mohd Hashim, pengundi turut dibekalkan panduan untuk menanda kertas undi pos dengan betul dan dinasihatkan agar merujuk kepada SPR sekiranya terdapat sebarang kemusykilan dengan menghubungi talian 03-88810081 atau e-mel ke [email protected]

Dalam pada itu, katanya SPR telah menerima sebanyak 695 permohonan mengundi melalui pos dari luar negara sejak ia dibuka pada 23 Jan lepas.

Permohonan tersebut akan ditutup pada hari pembubaran Dewan Rakyat nanti, katanya.