Malaysia Dateline

Kikis sikap pertahankan pemimpin mencuri, kata Anwar

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru rakyat supaya mengikis sikap mempertahankan pemimpin yang melakukan kemungkaran biarpun mempunyai pegangan agama dan budaya yang sama.

Beliau berkata rakyat seharusnya bijak membezakan baik dan buruk dalam mempertahankan seseorang itu dan bukan berdasarkan faktor bangsa, budaya dan agama yang sama.

“Sikap rakyat sekarang ini tidak mengapa mempertahankan individu yang sudah melanggar hukum agama seperti merompak duit rakyat, rasuah asalkan adat, agama, budaya kita sama,” katanya ketika berucap pada majlis Agenda Malaysia Baharu di padang Felda Jelai 4, Gemas, Negeri Sembilan  malam tadi lapor Bernama.

Turut hadir Pengerusi PKR negeri, Aminuddin Harun yang juga Menteri Besar dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia, Halimey Abu Bakar.

Dalam pada itu, Anwar turut menegaskan hak Felda dapat dikembalikan dalam masa terdekat dan membaik pulih semula kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan lama dahulu.

Beliau turut menyatakan keyakinan bahawa pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan melakukan pembaharuan dengan memulihkan kerosakan dan mengembalikan semula hak Felda yang diseleweng sebelum ini.