Malaysia Dateline

Lim Kit Siang 2

Kit Siang disaran buat akuan berkanun jika tidak bercita-cita jadi TPM

 

Rakyat Malaysia perlu tahu sama ada penasihat DAP Lim Kit Siang akan menyandang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan jika gabungan pembangkang diterajui DAP memenangi pilihan raya umum akan datang.

 Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad berkata, untuk berlaku adil kepada rakyat, mereka juga perlu tahu sama ada benar sebab Lim mendekati Pas baru-baru ini adalah kerana beliau memerlukan sokongan Pas untuk mencapai cita-citanya menjadi timbalan perdana menteri.

“Jika ia sebaliknya, maka Lim Kit Siang harus membuat akuan berkanun yang menyatakan bahawa beliau menolak untuk menjadi timbalan perdana menteri dan menteri kewangan jika pakatan pimpinan DAP memenangi pilihan raya umum akan datang.

“Rakyat berhak untuk mengetahui kebenaran mengenai cita-cita politik tanpa batasan beliau supaya mereka boleh membuat pilihan yang bijak sebelum mengundi,” kata Tengku Sariffuddin dalam satu kenyataan hari ini.

Hakikat bahawa DAP adalah parti yang mempunyai jumlah kerusi Parlimen terbanyak dalam pakatan Harapan tidak boleh diketepikan.

Dan atas sebab ini, beliau berkata, parti itu pada hakikatnya mempunyai kedudukan yang dominan dalam pakatan pembangkang itu.

“Lim Kit Siang perlu berterus-terang mengenai perkara ini kerana rakyat Malaysia berhak untuk tahu mereka akan diperintah oleh siapa jika mereka mengundi pakatan.

“Beliau harus memberitahu rakyat sama ada beliau menyimpan cita-cita politiknya untuk menjadi timbalan perdana menteri seperti yang diakui oleh Tun Dr Mahathir pada 19 Jan 2017,” kata Tengku Sariffuddin.

T