Malaysia Dateline

Kita bukan curi ahli Pas sesiapa sahaja boleh masuk AMANAH, kata Mat Sabu

AMANAH menyangkal dakwaan bahawa pihaknya ‘mencuri’ ahli Pas dan menegaskan setiap individu berhak menjadi ahli parti itu.

Presidennya, Mohamad Sabu berkata, parti itu bersikap terbuka dan tidak pernah mengehadkan sokongan ahli.

“Siapa sahaja rakyat Malaysia berhak jadi ahli Amanah. Kalau ahli dia nak masuk kita bukan curi, sebab sesiapa pun boleh masuk. Kita tidak hancurkan sesiapa, kalau orang sokong kita menang, orang tak sokong kita kalah.

“Parti politik nak ahli ramai tak kira datang dari mana,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Konvensyen Tahunan Amanah Terengganu, semalam.

Bagaimanapun, menurutnya, penyertaan oleh bekas pemimpin parti lain perlu mendapat persetujuan di dalam mesyuarat.

“Bagi keahlian di peringkat pemimpin, bekas menteri, kita kena bincang dahulu. Kalau orang biasa, bila-bila masa boleh masuk,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad berkata, terkini terdapat seramai 100,000 ahli parti itu di seluruh negeri dengan purata pertambahan 10,000 orang setiap bulan.

“Cuma di Terengganu kemasukan ahli baharu masih kurang memberangsangkan disebabkan faktor-faktor tertentu. Namun, di Kelantan ada peningkatan sehingga cecah 2,000 ahli baru dalam sebulan. Ini wajar dicontohi,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, AMANAH tidak sewajarnya menjadikan komplot merekrut ahli Pas sebagai agenda utama parti setelah menjadi komponen kerajaan memerintah hari ini.

Sebaliknya beiau meminta, pemimpin-pemimpin Amanah yang kini di tampuk kuasa agar tidak membiarkan agenda Islam tenggelam dalam kerajaan.

“Tidak sepatutnya menjadi agenda Amanah untuk tarik ahli Pas melompat ke parti mereka.

“Sebelum menang PRU14, Amanah pernah menyatakan akan memperkasakan agenda Islam setelah diberi kuasa.

“Namun kini, jadikan rekrut ahli Pas untuk sertai mereka sebagai petunjuk prestasi utama (KPI). Amanah jangan sesekali biar perspektif Islam tenggelam dalam kerajaan,” katanya dipetik Sinar Harian.

Bagaimanapun beliau tidak gusar dengan gerakan AMANAH dan yakin ahli-ahli Pas istiqamah dengan perjuangan parti Islam tu.