Malaysia Dateline

Klinik, hospital tidak lapor terus kes COVID-19 akan dikenakan kompaun

Peningkatan kes baharu COVID-19 di negeri Selangor disebabkan beberapa faktor antaranya, kes kumulatif (backlog cases) dari saringan pekerja kilang, saringan di penjara serta saringan di klinik dan hospital swasta yang tidak dilaporkan secara terus ataupun ‘real time’.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata, ‘Backlog’ boleh dikesan dari kes yang berlaku 10 hari yang lalu.

Katanya, bagi mengatasi masalah ini pihak Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) akan mengenakan kompaun kepada klinik atau hospital swasta yang tidak melaporkan kes positif secara terus pada hari yang sama melalui Sistem Informasi Makmal Kesihatan Awam (SIMKA).

Katanya, Jawatankuasa Khas Keselamatan Negeri bagi Kawalan COVID-19 Negeri Selangor yang bermesyuarat malam tadi telah mengenalpasti kilang-kilang di seluruh Negeri Selangor sebagai kawasan utama perebakan wabak.

Oleh itu Kerajaan Negeri akan melaksanakan Program ‘Preventing Outbreak at Ignition Site’ (POIS).

POIS adalah program saringan di semua kilang dan tempat kerja yang berpotensi mencipta kluster dan perebakan bagi memutuskan rantaian serta mengelakkan kluster di tempat kerja.

POIS akan dilaksanakan dengan kerjasama JKNS, Selgate Corporation Sdn Bhd, semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Federation of Malaysian Manufacturers (FMM).

Amirudin juga berkata, bagi mengelakkan tercetus kluster-kluster baru di kilang dan tempat kerja, Kerajaan Negeri Selangor akan mencadangkan kepada Kerajaan Persekutuan untuk mengambil tindakan tegas dan menutup kilang yang menyembunyikan kes positif di kalangan pekerja serta tidak memberikan kerjasama untuk aktiviti pengesanan kontak rapat (contact tracing).

Mesyuarat turut membincangkan cadangan untuk menambah pusat Covid Assessment Center (CAC) terutama di daerah Petaling, Hulu Langat dan Gombak.

CAC berperanan untuk menganalisa pesakit COVID-19 bagi dikelaskan mengikut kategori tertentu sebelum dibawa ke pusat kuarantin ataupun hospital untuk rawatan lanjut.

JKNS turut memaklumkan bahawa Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) MAEPS Serdang telah ditambah fasiliti dan mampu menampung tambahan 6,000 orang pesakit.

Fasiliti khas seperti khemah ICU dan peralatan perubatan turut telah disediakan.

“Saya menyeru semua rakyat untuk bersama-sama dalam usaha memutuskan rantaian COVID-19 ini dengan mengamalkan pematuhan SOP.

“Kekal konsisten memakai pelitup muka dan jaga penjarakan fizikal. Selangor tanggungjawab kita. Hanya dengan semangat kekitaan ini sahaja yang akan dapat memutuskan rantaian wabak ini,” katanya.

Semalam Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merekodkan negeri Selangor merupakan negeri yang tertinggi kes positif COVID-19 dengan mencatat angka 3,126 kes.