Malaysia Dateline

Kompaun 1MDB: Sebahagian telah berikan respon

Sebahagian daripada individu dan entiti yang diberikan kompaun berkaitan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah memberikan respon meminta diberikan masa, pengecualian ataupun bersedia bekerjasama dalam mendedahkan penerima akhir wang tersebut, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“(Mereka) sama ada meminta pengecualian, penyelesaian, cara pembayaran ataupun mereka bersedia untuk bekerjasama untuk memberitahu kami, siapa sebenarnya yang menggunakan wang tersebut. Kami gembira untuk mendapat maklumat supaya kami boleh meneruskan siasatan,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya selepas Malam Apresiasi Media di sini malam ini.

Beliau berkata ada antara mereka (penerima kompaun) menghantar surat representasi yang menyatakan ingin membayar, tetapi tidak dapat mampu bayar jumlah yang dituntut dalam kompaun tersebut.

Katanya ada juga yang sedia untuk membayar, tetapi mereka bukan penerima terakhir.

“Jadi jika mereka bersedia beri kita kerjasama untuk memaklumkan siapa yang menerima akhirnya duit tersebut secara salah, jadi kami akan pergi kepada orang tersebut,” katanya.

Latheefa berkata, ada sebilangan mereka telah membuat laporan polis dan kini SPRM akan mengambil tindakan sewajarnya menyiasat perkara itu lebih lanjut.

Mengenai isu penyeludupan rentas sempadan, Latheefa berkata siasatan masih diteruskan dan ia bergantung kepada kerjasama pihak polis dan kastam.

“Ia satu operasi yang berterusan dan polis telah membuat tangkapan dan pertukaran. Kami harap lebih ramai orang akan tampil untuk bantu siasatan dalam mencegah bolos sempadan,” katanya.