Malaysia Dateline

Harga barangan keperluan harian meningkat sedangkan pendapatan majoriti rakyat di takuk lama.

Kos sara hidup semakin naik, pendapatan rakyat statik

Kadar pendapatan rakyat tidak selari dengan kenaikan pelbagai jenis kos secara berterusan sekaligus menjejaskan kualiti hidup golongan muda terutama di bandar, tegas Exco Pemuda Amanah Nasional, Ammar Atan.

Graduan ekonomi Universiti Malaya (UM) itu berkata, harga rumah dan kos sara hidup rakyat semakin naik sejak lapan tahun lalu.

“Kos pengangkutan turut naik dan apa yang tidak naik? Tapi malangnya pendapatan rakyat tidak naik-naik setimpal dengan kenaikan-kenaikan yang lain. Masih stagnant atau malar sungguhpun negara mencatatkan pertumbuhan ekonomi setiap tahun,” ujarnya.

Menurutnya, kenaikan gaji tidak setara dengan kenaikan inflasi sekiranya gaji permulaan seseorang itu pada tangga rendah.

“Itulah sebabnya ia begitu kejam, kerana setiap kos lain telah naik tetapi pendapatan anda tidak pula naik,” jelanya.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan gaji di bawah RM6,000 adalah tidak mencukupi bagi generasi pada hari ini untuk hidup di bandar seperti di Kuala Lumpur.  

“Mungkin gaji RM 6,000 itu agak selesa bagi sesetengah pembaca tetapi selepas ditolak cukai dan caruman KWSP, keperluan asas seperti makanan, pertrol, tol, bil, pembayaran balik kereta dan rumah sewa.Itu pun masih ngam-ngam (cukup-cukup).

“Walaupun masih mampu untuk membuat simpanan bagi pembelian aset kelak seperti rumah, jika mereka mula bekerja sejak 2007 dan berbelanja dengan berhemat, mereka mungkin dapat membeli rumah pada 2012 dengan simpanan selama enam tahun tetapi masuk sahaja tahun 2012, harga hartanah telah meningkat berkali-kali ganda daripada simpanan,” jelasnya dipetik daripada status Facebook beliau.

Menyentuh realiti harga rumah yang semakin tidak munasabah tinggi pada masa ini, Ammar berpendapat harga rumah dan pendapatan rakyat adalah saling berkaitan dalam menentukan unit kediaman yang ditawarkan mampu milik atau sebaliknya.

“Faktor mampu ini jugalah yang akan menentukan generasi X dan Y mampu beli rumah atau sewa rumah. Berapa ramai generasi macam saya pada hari ini dengan gaji RM 1800 hingga RM 4000 mampu untuk beli rumah? Mampu tengok bolehlah, hatta berapa banyak rumah mampu milik yang ditawarkan?” soalnya.

Pembeli pertama

Justeru, beliau antara lain menyarankan supaya kediaman mampu milik dikhaskan hanya kepada pembeli pertama dalam usaha membendung tindakan menjadikan rumah sebagai alat spekulatif untuk mendapatkan keuntungan.

“Sebab itu, perlu ketegasan bahawa rumah mampu milik hanya untuk pembeli pertama khususnya bagi pasangan yang baru berkeluarga. Kerajaan sudah lakukan usaha ini, namun usaha ini perlu diselaraskan juga pada sektor swasta,” katanya.

Langkah tersebut, ujarnya, selaras dengan cadangan supaya kerajaan menanggung ‘compliance cost’ dan ‘land premium’ bagi pembinaan rumah mampu milik sahaja manakala ‘contribution cost’ sepatutnya ditanggung oleh pihak syarikat memandangkan mereka juga mencari untung.

Untuk rekod, ‘land premium’ adalah harga yang dibayar atas tanah oleh pemaju kepada pemilik tanah manakala ‘compliance cost’ merangkumi hal seperti pembinaan parit, taman permainan, kawasan hijau dan lain-lain tetapi ‘contribution cost’ pula melibatkan pembinaan pencawang elektrik kabel telekomunikasi dan loji IWK.

Namun, praktik pada masa ini menyaksikan pemaju swasta terpaksa menanggung kos ‘compliance & contribution cost’ (C&C) iaitu 10 peratus serta ‘land premium’ sebanyak 15 peratus bagi membina rumah mampu milik.

“Pemaju swasta tidak bodoh untuk menyerap kos ini dalam belanjawan mereka, maka apa yang jadi ialah kos ini akan diletakkan kepada pengguna sebanyak 25 peratus (10 peratus + 15 peratus).

“Tetapi dengan pemotongan kos-kos di atas, rumah mampu milik yang berharga RM400,000 sebagai contoh dapat dikurangkan sebanyak RM 100,000 melalui pengurangan sebanyak 25 peratus,” jelasnya dipetik dari artikel di blog beliau, pedulimsia.blogspot.my.

Mengulas lanjut, Ammar turut menjelaskan perbezaan kecenderungan laporan mengenai hartanah sama ada menyebelahi kepentingan pemaju atau pembeli.

“Dalam isu hartanah ada dua laporan yang berbeza dari sifatnya, laporan yang pro kepada pemaju yakni Real Estate & Housing Developers’ Association Malaysia (REHDA) dan laporan yang pro kepada pembeli yakni National House Buyers Association (HBA).

“Selalunya merekA akan bertelagah tentang intervensi kerajaan dalam pasaran sama ada melalui polisi langsung atau tidak langsung tapi untuk menghukum atau mengeluarkan polisi berkenaan perumahan, perlu dibaca dan difahami kehendak kedua-duanya,” jelasnya lagi.