Malaysia Dateline

PTPTN tidak adil terhadap belia yang berhadapan kos hidup meningkat

Krisis hutang PTPTN, pengundi muda Sarawak diseru tolak BN

Angkatan Muda Keadilan (AMK) menyeru pengundi muda di Sarawak supaya menjadi contoh pada 7 Mei ini, dengan menolak kerajaan yang gagal mengurus pembiayaan pendidikan tinggi hingga golongan muda begitu tertekan dengan hutang PTPTN.

Ketuanya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata rakyat Malaysia mampu mengubah keadaan ini dengan memilih kerajaan yang akan mementingkan rakyat, daripada survival politik.

“Apa yang pasti di sini adalah Malaysia amatlah memerlukan satu rombakan yang radikal terhadap model pembiayaan pendidikan tinggi,” katanya

Menurutnya, laporan berkenaan para graduan yang gagal atau tidak mampu membayar hutang PTPTN, dan oleh itu menghadapi kesukaran untuk membeli kereta, rumah atau memohon kad kredit, amatlah mengecewakan.

“Ini diakibatkan oleh rekod yang dihantar oleh PTPTN ke pengkalan data CCRIS.

“PTPTN sememangnya hanya melakukan apa yang patut untuk mendapatkan semula hutang belum berbayar yang kini berjumlah RM8.3 billion,” katanya.

Di samping mengingatkan semua orang haruslah bertanggungjawab menyelesaikan hutang mereka, bagi beliau, kejadian ini menunjukkan sekali lagi akibat tadbir urus kerajaan yang kurang cekap terhadap ekonomi Malaysia yang hanya menyusahkan rakyat.

“Memang mudah jika kita hendak menyalahkan graduan muda di dalam hal ini. Tetapi tindakan itu seakan-akan tidak menghiraukan keadaan realiti hidup yang semakin sempit untuk semua orang,” katanya.

Dalam hal ini beliau mahu kerajaan bertanggungjawab kerana telah memotong pelbagai peruntukan di dalam sektor pendidikan sehinggakan untuk menyambung pelajaran ke pendidikan tinggi juga amat sukar tanpa PTPTN atau pinjaman lain.

“Begitu juga dengan keperluan lain seperti kereta yang sudah menjadi satu benda wajib untuk hidup di bandar. Jika disenarai hitamkan oleh CCRIS maka lebih susahlah anak muda hendak mendapat pekerjaan dengan gaji yang baik yang membolehkan mereka membayar hutang,” jelasnya.

Apa yang merisaukan katanya, adalah PTPTN juga menggalakkan pembayaran hutang melalui pengeluaran KWSP. Ini sedangkan wang persaraan juga perkara yang penting.

“Ramai anak muda Malaysia menghadapi risiko dibelenggu hutang, dan ini mungkin berlangsung sehingga selepas mereka bersara,” katanya.

Menurutnya lagi, alasan yang diberikan oleh Pengerusi PTPTN Shamsul Anuar Nasarah, bahawa tindakan menyenarai hitamkan mereka yang gagal membayar hutang adalah untuk menggalakkan pembayaran juga jelas menunjukkan mereka tidak memahami isu sebenar di dalam hal ini; iaitu nilai kos sara hidup yang tinggi di samping gaji yang rendah memberi tekanan kepada anak muda untuk menguruskan kewangan harian mereka.