Krisis makanan: Kerajaan perlu lantik seorang menteri jadi jurucakap tunggal

Oleh Nasuha Rahman

Sudah tiba masanya kerajaan bertindak pantas terhadap krisis makanan yang sedang dihadapi oleh negara dengan melantik seorang menteri kabinet sebagai jurucakap tunggal memaklumkan kepada negara tentang langkah seterusnya dalam menangani isu itu.

Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng berkata, menteri berkenaan adalah menterin yang sama harus mengetuai pasukan petugas peringkat tinggi antara kementerian untuk memudahkan tindak balas bersatu dalam mencapai keselamatan makanan di negara ini.

“Malaysia telah berjaya menangani pandemik COVID-19 dengan pasukan petugas khas, hanya wajar langkah serupa diambil untuk menangani masalah makanan,” katanya.

Sehingga hari ini, beliau tidak nampak inisiatif menteri-menteri yang sepatutnya mencipta dasar yang diperlukan untuk menangani isu yang dihadapi.

Krisis makanan: Kerajaan perlu lantik seorang menteri jadi jurucakap tunggal
Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng

“Kos sara hidup yang semakin meningkat telah memberi kesan yang besar kepada rakyat Malaysia.

“Ia diburukkan lagi dengan kenaikan harga barangan makanan asas, khususnya ayam itik.

“Jelas hari ini bahawa negara akan menghadapi masalah yang lebih besar, ketidakamanan makanan, sekiranya perkara ini berterusan,” ujar beliau.

Beberapa hari lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengumumkan mesyuarat kabinet akan diadakan segera bagi menangani isu bekalan makanan harian khususnya ayam.

Bagaimanapun, sehingga hari ini kata beliau tiada maklumat terkini sama ada sebarang langkah jangka pendek atau jangka panjang telah diterima pakai oleh kabinet.

“Apatah lagi, kerajaan nampaknya tidak mempunyai sebarang keperluan mendesak untuk isu itu.

“Memandangkan isu ini adalah pelopor kepada krisis yang lebih besar, kerajaan harus proaktif dalam memaklumkan rakyat tentang inisiatif yang akan mereka gunakan untuk mengendalikan perkara itu.

“Apa guna mesyuarat dan perbincangan jika tiada rancangan konkrit dibentangkan kepada rakyat?

“Tambahan pula, ini bukan kali pertama jawapan templat sebegitu diberikan oleh kerajaan apabila menangani isu nasional tertentu,” katanya lagi.

Lebih-lebih lagi, dalam masa krisis seperti itu kata Lim Li Eng nampaknya rakan-rakan menteri sibuk mengutamakan perjalanan “kerja” mereka ke luar negara daripada menguruskan keadaan semasa di tanah air mereka sendiri.

“Menteri-menteri dinasihatkan untuk berundur dan menangani situasi yang berlaku,” ujarnya.

Baca juga: Lonjakan inflasi makanan: Kerajaan disaran panggil sidang tergempar Parlimen