Malaysia Dateline

KWSP: Rakyat jangan terpedaya, Najib mahu popular sahaja

Ahli Parlimen Bangi Dr Ong Kian Ming meminta rakyat tidak terpedaya dengan desakan Datuk Seri Najib Tun Razak dalam isu pengeluaran wang KWSP yang dilihat hanya untuk populariti semata-mata.

Katanya, Najib memilih untuk meningkatkan populis dan cara yang tidak bertanggungjawab dari segi kewangan untuk menarik perhatian orang ramai, memikirkan bahawa dia boleh memperdayakan mereka untuk mempercayai dia dan retorik “Apa malu bossku”.

Katanya, begitu juga dengan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang mengikuti taktik serupa dengan menggesa pengeluaran KWSP untuk teruskan.

“Saya amat berharap agar rakyat tidak akan terpedaya dengan aksi populariti Najib dan Zahid.

“Saya berharap dalam kepimpinan Umno ada suara yang lebih munasabah untuk berkongsi kebimbangan mengenai seruan untuk rakyat keluar simpanan KWSP mereka sendiri yang akan mempunyai implikasi peribadi jangka panjang yang serius, terutamanya bagi pencarum dalam komuniti B40 yang akan mempunyai sedikit baki akaun KWSP mereka apabila mereka bersara,” katanya.

Jelas Kian Ming, KWSP dengan pegangan 5% dalam FGV telah menyuarakan kebimbangan serius terhadap cadangan pengambilalihan Eagle High Point (EHP), sebuah syarikat perladangan Indonesia yang dimiliki oleh rakan rapat Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak, pada premium yang melambung sebanyak 70%.

Katanya, perjanjian itu ditolak oleh Ketua Pegawai Eksekutif FGV ketika itu, tidak syak lagi dengan kelulusan Najib, dengan kos RM2.3 bilion.

“Pada 2019, Ketua Pengarah FELDA, Dr Othman Omar, membuat laporan polis mendakwa FELDA ditipu dalam pembelian EHP dengan harga melambung melebihi 300%!

“Menjelang November 2021, Najib Razak meneruskan gesaannya untuk membenarkan pencarum KWSP mengeluarkan RM10,000 lagi daripada akaun mereka untuk “satu kali terakhir” melalui kemudahan I-Citra.

“Dia telah mengulangi desakan ini pada penghujung Disember 2021 dan baru-baru ini, pada Januari 2022 menggunakan banjir dalam negara sebagai sebab,” katanya.

Katanya, Najib telah menunjukkan bahawa dia hanya mempunyai kepentingan diri sendiri dan kroninya dan bukan kepentingan KWSP dan ahlinya apabila beliau meluluskan pembelian Eagle High Point (EHP) oleh FGV pada tahun 2015 dan 2016 pada nilai melambung teruk.

“Kedua-dua Najib dan Zahid lebih prihatin untuk menyelamatkan diri mereka daripada dipenjarakan akibat daripada tuduhan rasuah terhadap mereka daripada membantu rakyat yang menderita.

“Saya tidak akan terkejut jika mereka menggunakan lebih banyak langkah populis untuk memperbodohkan rakyat supaya berfikir bahawa mereka cuba melakukannya menyelamatkan orang ramai tetapi pada hakikatnya, ini semua tentang cuba menyelamatkan diri mereka sendiri,” kata beliau.