Malaysia Dateline

Laluan 30 km Lebuhraya Borneo Utara dibuka kepada trafik

Laluan sepanjang 30 kilometer dari laluan pertama yang dibina untuk mengikat tahap kursus dari Batu 5 ke Pertukaran Nyabau di Bintulu dan Jalan Bakun Junction ke Sungai Tangap, kini sudah siap dan dibuka kepada trafik.

Pengurus Projek Lebuh raya Borneo Utara (LBU) bagi Pakej Kerja 10, Chong Cheong Leong memberitahu, jalan raya pertama siap ini terletak di Seksyen Bakun dan Seksyen Niah dengan 15 km setiap satu.

“Ketika ini kami sedang mengerjakan jalan kedua di sebelahnya sekali gus membuka lebih banyak kilometer dari jalan pertama.

“Kami masih mempunyai kira-kira 47 kilometer dari laluan pertama untuk disiapkan dan berharap dapat digunakan laluan tersebut pada pertengahan tahun ini seterusnya kita boleh bergerak untuk bekerja di laluan kedua,” katanya.

Pada masa sama Chong menambah, kerja lain yang berterusan di WPC10 ialah 25 rentang daripada 39 span Pertukaran Nyabau telah dilancarkan yang mana papak dek telah siap untuk 21 rentang. Program pelancaran girder yang disasarkan untuk 4 lagi ialah pada Sabtu ini.

“Empat lagi jongkong yang perlu dilakukan untuk pertukaran ini. Secara keseluruhan, kami telah menghantar dan menyiapkan sejumlah 359 girders.

“Di samping itu, kami juga telah mengusahakan kerja jalan, saliran dan panel dinding RE.

“Kami brrharap dapat melengkapkan Pertukaran Nyabau selewat-lewatnya menjelang akhir November tahun ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahnya lagi, sebaik selesai persimpangan Nyabau nanti, ia sudah pasti akan memudahkan laluan trafik Sibu ke Miri dan Miri ke arah Sibu.

“Kerja-kerja pembinaan Pertukaran Nyabau bermula pada Mac 2017 dan disasarkan siap pada akhir tahun ini,” jelasnya.