Malaysia Dateline

Laluan penuh ranjau bagi Suresh dakap gelaran dunia

Mengalami kecacatan kekal pada usia muda dan hidup penuh dengan ranjau berduri tidak mematahkan semangat kental yang ada dalam diri atlet para memanah negara, S. Suresh untuk menempah kejayaan sehingga bergelar juara dunia.

Di sebalik kejayaan pada Kejohanan Memanah Para Dunia 2019 di Hertogenbosch, Belanda, semalam, atlet berusia 25 tahun itu mempunyai kisah hidup yang penuh dengan ujian dan dugaan.

Anak muda berasal dari Kuala Ketil, Kedah, itu kehilangan kaki kirinya pada usia 13 tahun selepas menaiki lori yang dipandu oleh ayahnya, Selvathamby, terbabit dalam kemalangan jalan raya.

Bukan sahaja terpaksa bergantung perjalanan hidup dengan kaki palsu, Suresh ditimpa pelbagai kesusahan apabila ayahnya ‘meninggalkan’ keluarga tanpa berita, sekali gus memaksa ibunya, Dewani Chandran menanggung beliau, dan dua adiknya. Karthiyani dan Kalidasan dengan bekerja di kilang.

Selepas itu, pada 2010, satu-satu adik perempuannya, Karthiyani, maut dalam kemalangan jalan raya apabila dilanggar sebuah motosikal ketika mahu menaiki bas sekolah.

“Orang sering memberitahu ibu bahawa saya adalah seorang anak yang tidak berguna kerana menceburi sukan memanah. Mereka mengatakan sebagai anak sulung, saya tidak akan menjaga adik dan ibu, tetapi sebaliknya ibu yang perlu menjaga saya,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di Belanda,pada Isnin.

Kejayaan di pentas dunia ini, dapat saya buktikan segala tanggapan buruk mereka terhadap diri saya adalah tidak benar, katanya.

“Saya mencapai matlamat ini untuk negara dan bila dapat ganjaran, saya berhasrat mahu membeli sebuah rumah untuk ibu kerana kami masih tinggal di rumah sewa,” katanya.

Di bawah Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM), anjuran Majlis Sukan Negara (MSN), Suresh layak menerima ganjaran berjumlah RM80,000.

Pada kejohanan dunia itu, Suresh mempamerkan prestasi cemerlang selepas menumpaskan wakil Amerika Syarikat, Eric Bennett, 7-3 (26-28, 26-26, 27-25, 26-25, 29-27) pada aksi final recurve individu lelaki, sekali gus menempah tiket ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Untuk rekod, kali terakhir Malaysia meraih pingat pada kejohanan berkenaan adalah menerusi Allahyarham Salam Sidek yang meraih gangsa dalam edisi 2011 di Turin, Itali.

Suresh mula menceburi sukan memanah pada 2012, hasil galakan bekas pemanah paralimpik negara, T. Suresh yang melawat beliau di kampungnya dan mengatakan jurulatih, M. Puvaneswaran, yang juga pengurus pasukan memanah, Sukan Para ASEAN (APG) 2015 di Singapura, sedang mencari bakat baharu.

“Ketika itu, saya menuntut di Institut Kemahiran Langkasuka, Gurun, Kedah. Semasa itu, saya tidak dapat berlatih secara konsisten tetapi berjaya merangkul pingat perak pada Sukan Para Sukma pada 2012.

“Selepas itu tidak dapat menumpukan perhatian pada latihan kerana bekerja untuk membantu menampung perbelanjaan keluarga,” katanya.

Bagaimanapun, pada 2013, katanya, MSN telah memilihnya untuk menyertai skuad negara namun ketika itu menghadapi banyak cabaran kerana terpaksa menyesuaikan diri dengan rutin latihan sepenuh masa dan keadaan persekitaran.

“Bagaimanapun, saya enggan menyerah kerana mahu mencapai keazaman yang berkobar-kobar dalam diri saya,” katanya.

Pada 2014, beliau beraksi pada APG di Myanmar dan 2017 di Kuala Lumpur, tetapi gagal mencapai kejayaan.

Berikutan itu, katanya, beliau diminta oleh pegawai skuad negara untuk pulang berlatih bersama-sama dengan pasukan negeri dan berlatih dalam suasana persekitaran yang lebih tenang.

Menurutnya, selepas kembali ke skuad negeri, keazaman beliau untuk memburu kejayaan semakin meningkat dan justeru beliau kembali semula ke skuad negara dengan menduduki ranking pertama.

Katanya, beliau diberi sasaran meraih kedudukan dua tempat teratas dalam kejohanan dunia bagi memenuhi kelayakan ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Bagaimanapun, bukan sekadar layak ke Sukan Paralampik Tokyo 2020 tetapi saya bertekad untuk merangkul emas di kejohanan dunia, katanya.

Malah, katanya, beliau tidak menjangka dan terpegun apabila kejayaan merangkul emas menjadi tular di media sosial di Malaysia.

“Setakat yang saya tahu, saya fikir bos saya akan datang, beberapa wartawan akan menemuramah saya dan kemudian saya boleh pulang ke rumah. Saya tidak menjangka orang akan mengenali saya dan semua orang berkongsi berita dalam media sosial,” katanya.

Untuk rekod, Suresh memenangi pingat perak pada Kejohanan Ranking Dunia Fazza di Dubai, bulan lepas.

Skuad negara dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), hari ini  (Selasa).