Malaysia Dateline

LHDN

Laman FB LHDN penuh dengan kata-kata marah kerana gagal tunai janji

Laman facebook Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dipenuhi dengan kata-kata marah dan geram ekoran kegagalan orang ramai mendapatkan Bantuan Sara Hidup (BSH) sebagaimana yang dijanjikan oleh perdana menteri Mac lalu.

Kebanyakannya bertumpu kepada sebab-sebab kegagalan permohonan mereka yang diberikan oleh LHDN tidak munasabah dan tidak dipersetujui oleh mereka.

Menurut pengumuman yang dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Mac lalu, rakyat negara ini yang mempunyai pendapatan keluarga bawah dari RM8,000 sebulan akan mendapat BSH sebanyak RM800 sebulan.

Menurut laman LHDN, Penerima BSH 2020 adalah LAYAK secara automatik bagi Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat telah diumumkan pada 27 Mac 2020 (Jumaat) yang melibatkan pemberian BPN kepada golongan B40 dan M40.

Pembayaran Fasa 2 BSH 2020 sebanyak RM200 yang dijangka pada Mei 2020 akan diawalkan bayaran mulai Mac 2020

Penerima BSH 2020 akan menerima tambahan RM100 yang akan dikreditkan ke akaun bank yang didaftarkan dan juga e-tunai sebanyak RM50 yang akan disalurkan pada Mei 2020, kata laman itu.

Yang terkini, berdasarkan kenyataan media Ketua Pengarah Eksekutif LHDN, tentang Rayuan Bantuan Prihatin Nasional yang dibuka sehingga 31 Mei 2020, dari 1,200 komen yang dibuat orang ramai, kebanyakan bertumpu kepada ketidakpuasan hati mereka.

Mohd Nazrin menulis, sebagaimana yang dijanjikan oleh PM pada Mac, setiap orang yang berpendapatan kurang dari RM8,000 sebulan akan mendapat BPH.

Tetapi malangnya janji ini tidak dipenuhi dan ia amat mengecewakan.

“Mereka yang layak ditolak tanpa sebab yang betul manakala yang layak pula telah mempunyai pendapatan yang besar,” tulis beliau.

Beliau dipercayai merujuk kepada ramai Ahli Parlimen dan pembesar negara termasuk isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor juga layak menerimanya.

Muhammad Nizam Zulkefli pula menulis, “Pendapatan saya dan pasangan tak sampai 5K pun , dekat mana la LHDN check bleh kata pendapatan melebihi 8K …”.

Ahipudin Ahmad pula berkata, “Permohonan BPN kami tak layak kerana ada SSM, walaupun dah lama tak niaga kerana kesihatan isteri tak mengizinkan, dan aku kerja seorang dengan gaji tak seberapa, macamana nak kerja aku terjejas dengam covid 19, terpaksa berjimat cermat makan alakadar jer.”

Nor Atikah pula menulis, “Ok tak layak BPN tunggu GKP, nanti GKP tak dpat, BPN pun tak dapat, macamana LHDN.”

Muhammad Idham menulis, “Ok la..yang ada SSM tak dapat kita paham la.. Tapi yang patut dapat 1600 dapat 1000, yang patut dapat 800 dapat 500..apa alasan LHDN??!!”