Malaysia Dateline

Land swap: Syarikat Syed Mokhtar sahkan penglibatan, nafi bermotif politik

Kelana Ventures Sdn Bhd (KVSB) memberitahu The Edge Financial Daily hari ini, bahawa ia adalah sebuah syarikat swasta yang terbabit di sebalik perjanjian pertukaran tanah (Land Swap) dengan Kementerian Pertahanan (Mindef) yang dalam perhatian Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Syarikat itu, dimiliki oleh konglomerat terkaya Malaysia Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, yang sebelum ini menafikan laporan berita pada Jumaat lalu yang memetik sumber-sumber tanpa nama yang mendakwa perjanjian KVSB dengan Mindef bermotifi politik dan menyebabkan kementerian kehilangan RM258 juta dengan menjual pangkalan udara di Kinrara Puchong, Selangor pada diskaun 34 peratus.

KVSB berkata laporan berita itu “salah dan mengelirukan” dan “tidak mencerminkan intipati sebenar perjanjian antara KVSB dan Mindef”, demikian laporan The Edge hari ini.

Syarikat perkhidmatan pembangunan dan pelaburan harta tanah yang berpangkalan di Johor itu dilaporkan berkata tanah milik Mindef di Puchong seluas 41.2 hektar itu bernilai RM500 juta, tetapi tidak termasuk premium yang perlu dibayar untuk penukaran pengunaannya kepada tujuan kediaman atau komersil dan lain-lain sebagaimana syarat-syarat yang mungkin dikenakan oleh kerajaan Selangor.

Menurut kenyataan itu, KVSB menjelaskan bahawa ia belum menandatangani perjanjian dengan Mindef dalam perjanjian pertukaran tanah, di mana syarikat itu akan membina tiga kemudahan anggota tentera berjumlah RM499.9 juta.

Salah satu untuk membina sebuah kem tentera baru di Kem Paloh bernilai RM280.7 juta di Kluang, Johor, kata syarikat itu, sambil menambah bahawa pembinaan telah bermula atas permintaan kementerian.

Dua lagi kemudahan ialah pembinaan pusat latihan pengurusan logistik bernilai RM137.3 juta di Sendayan, Negri Sembilan untuk dengan nilai RM137.3 juta dan pangkalan udara baru di Kementah di ibu negara bernilai RM81.9 juta.

Aduan mengenai perjanjian pertukaran tanah telah difailkan dengan SPRM oleh pegawai khas Mindef Mohd Nasasie Ismail Khamis lalu.

Nasaie telah mendakwa wujud campur tangan politik dalam pertukaran tanah yang melibatkan pembangunan dua kem tentera, satu di Johor dan satu lagi Hutan Melintang, Perak, ketika Barisan Nasional (BN) berkuasa.

Kedua-dua kem tersebut terletak di dalam Parlimen Sembrong dan Bagan Datok, yang yang mana Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi wakil rakyatnya.

Nasaie mendakwa transaksi pertukaran tanah itu digunakan untuk menggulingkan pengundi untuk Hishammuddin dan Zahid.

Selasa lalu, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu berkata siasatan dalaman ke atas 16 Land swap bernilai kira-kira RM4.9 bilion mendapati bahawa sekurang-kurangnya RM500 juta secara tidak langsung hilang melalui penilaian mereka.

Pada awal April tahun lepas, bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz secara terbuka mendakwa bahawa tanah milik Angkatan Tentera telah ditukar oleh sebuah syarikat yang dikatakan berada di bawah kawalan tiga individu utama.

Tidak lama selepas itu kementerian bertindak balas dengan kenyataan, menafikan  dan mengatakan pelbagai langkah telah digunakan untuk projek-projek pembangunan,  termasuk penswastaan ​​melalui tawaran pertukaran tanah.