Malaysia Dateline

Langkah hantar balik sampah plastik tindakan tepat

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) mengucapkan syabas atas tindakan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), Yeo Bee Yin, untuk menghantar semula sisa plastik ke negara asal.

60 buah kontena yang mengandungi 3,000 tan sisa plastik telah ditemui di Pelabuhan Klang dan akan dihantar semula pada hujung Mei ini.

Sementara itu, pemeriksaan diteruskan ke atas 123 buah kontena mengandungi sisa dari pelbagai negara termasuklah United Kingdom, Amerika Syarikat, Jepun, China, Sepanyol, Kanada, Australia, Belanda, Jerman, Arab Saudi, Singapura, Bangladesh, Norway dan Perancis.

Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad berkata, ketegasan pihak menteri dan MESTECC dalam isu ini harus diberi pujian dalam usaha mencegah pihak-pihak yang tidak beretika dan menjadikan Malaysia sebagai pusat lambakan sampah.

“Dalam usaha membangunkan Malaysia Baharu, inisiatif memelihara alam sekitar hendaklah dititikberatkan. IKRAM menggesa agar semua pihak yang terlibat dalam proses import dan eksport sisa plastik yang tidak bertanggungjawab ini dibawa ke muka pengadilan.

“IKRAM juga akan terus menyokong usaha memelihara alam sekitar di mana ia adalah sejajar dengan nilai Pembangunan Yang Lestari, ciri kesepuluh Negara Rahmah yang diperjuangkan oleh IKRAM. Ini dapat dilihat melalui inisiatif dan pelaksanaan Polisi Hijau dan Rendah Karbon IKRAM,” kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Ujar beliau, IKRAM percaya bahawa Negara Rahmah adalah negara yang mementingkan kelestarian alam dan mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berperanan dalam mewariskan bumi ini dalam keadaan yang baik untuk kemaslahatan generasi yang akan datang.