Malaysia Dateline

Hanipa Maidin

Lanjut khidmat Raus canggah perlembagaan, kata Hanipa

Hal ini kerana Raus berusia 66 tahun enam bulan pada 4 Ogos lalu.

Perkara 125(1) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa hakim mahkamah persekutuan tidak boleh berkhidmat lebih daripada 66 tahun.

Raus akan menyandang jawatan ketua hakim negara bagi tempoh tiga tahun bermula 4 Ogos ini selepas dilantik sebagai hakim tambahan bagi Mahkamah Persekutuan mulai tarikh dan bagi tempoh yang sama.

“Menurut hemat saya, pelantikan itu adalah tidak sah dan saya setuju dengan pendapat mantan ketua hakim negara, Tun Hamid yang kata lanjutan pelantikan Tan Sri Raus adalah bercanggah dengan Perkara 125(1) Perlembagaan Persekutuan,” katanya hari ini.

Pengerusi Biro Undang-undang Amanah (Kanun) itu juga berkata, kerajaan cuba berselindung di sebalik Fasal 1A Perkara 122 Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan pelantikan itu.

“Semua tahu sebelum ini kerajaan dah lanjutkan pelantikan Tan Sri Raus sebagai ketua hakim sebab umur dia dah cecah 66 tahun tapi lanjutan itu dah nak habis tempoh.

“Saya nak ketawa bila kerajaan kata pelantikan Tan Sri Raus untuk tempoh tiga tahun lagi dibuat di bawah Perkara 122 (1A) sedangkan Perkara 122 (1A) tu kata bila Yang di-Pertuan Agong nak lantik hakim tambahan Mahkamah Persekutuan kena dapat nasihat bekas hakim dulu,” katanya.

Hanipa turut mempersoal sama ada timbulnya konflik kepentingan mengenai isu ini.

“Isunya siapa bekas ketua hakim yang nasihat Yang di-Pertuan Agong jika bukan Tan Sri Raus? Tak ada konflik kepentingan dan bias ke?” soalnya.