Lanjutkan moratorium pinjaman, pengecualian kadar faedah 6 bulan lagi terutama bagi PKS

Oleh Oleh LIM GUAN ENG

Malaysia harus memandang serius amaran terbaru IMF semalam bahawa negara-negara Asia menghadapi tinjauan stagflasi, di mana penutupan akibat COVID-19 telah mempertahankan pertumbuhan China ditambah pula dengan perang di Ukraine, telah menurunkan prospek pertumbuhan dan menyebabkan inflasi yang lebih tinggi.

Terdahulu, Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia untuk 2022 kepada 5.5%, daripada 5.8% sebelumnya.

Ini adalah pada bahagian bawah unjuran KDNK 2022 kerajaan antara 5.5% hingga 6.5%. Kenaikan harga juga telah menyebabkan kos sara hidup yang lebih tinggi kerana harga barangan makanan termasuk ayam dan sayur-sayuran melonjak lebih daripada 10% pada Mac 2022.

Lanjutkan moratorium pinjaman, pengecualian kadar faedah 6 bulan lagi terutama bagi PKS
Lim Guan Eng

Stagflasi akan membawa kepada prospek pekerjaan dengan gaji yang lebih baik menjadi lebih rendah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Inflasi akan terus mengalami tekanan dengan inflasi import yang lebih tinggi dengan nilai ringgit merosot kepada RM4.35 kepada dolar AS dan paras terendah dalam sejarah RM3.16 kepada dolar Singapura.

Masanya telah tiba untuk mengawal harga yang lebih tinggi dan menjana pertumbuhan yang lebih tinggi dengan mewujudkan Dana Penstabilan Harga dan lanjutan pengecualian kadar faedah dan moratorium pinjaman bank selama 6 bulan lagi yang telah berakhir pada 31 Mac 2022.

Dana awalan sebanyak RM5 bilion dapat memulakan Dana Penstabilan Harga yang bukan untuk menahan kenaikan harga tetapi untuk memperlahankan kadar kenaikan harga.

Kos sara hidup yang lebih tinggi juga berlanjutan daripada peningkatan kos bahan input bagi perniagaan dan telah mengenakan tekanan yang tidak tertanggung ke atas kedudukan kewangan individu sehingga terdapat 5.3 juta permohonan di bawah kemudahan Pengeluaran Khas KWSP untuk mengeluarkan sejumlah RM40.1 bilion daripada simpanan mereka sendiri.

Atas sebab ini, kerajaan harus mengambil kira permintaan daripada individu dan komuniti perniagaan, khususnya Perusahaan Kecil dan Serderhana (PKS), untuk lanjutan pengecualian kadar faedah dan moratorium pinjaman bank yang telah berakhir pada 31 Mac 2022.

Manfaat moratorium pinjaman telah memberikan pelepasan bernilai sekurang-kurangnya RM80 bilion yang telah memanfaatkan 8 juta individu dan syarikat.

Bagi kos yang terlibat, industri perbankan mampu berbuat demikian selepas mencatatkan keuntungan sebelum cukai yang sihat sebanyak RM41.5 bilion pada 2019, RM28.5 bilion pada 2020 dan RM33.7 bilion pada 2021.

Jelas sekali, menanggung kos moratorium pinjaman dan pengecualian kos faedah tidak menjejaskan keuntungan bank.
Walau bagaimanapun, bantuan dan pelepasan yang amat diperlukan daripada moratorium pinjaman dan pengecualian kadar faedah akan membantu individu dan perniagaan, terutamanya PKS, untuk membolehkan mereka bangkit daripada COVID-19, mengatasi harga yang lebih tinggi dan pertumbuhan yang perlahan.