Lantik Jamil Khir: Adakah Menteri Agama dari Pas tidak berfungsi?

Oleh Oleh MALAYSIA DATELINE

Angkatan Muda Keadilan (AMK) mempersoalkan adakah Menteri Agama daripada Pas tidak berfungsi sehingga Dato’ Seri Jamil Khir Baharom dilantik sebagai Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ketuanya, Akmal Nasir tidak menolak pelantikan ini memberi isyarat bahawa Umno akan mengenepikan Pas dan hanya mempergunakan parti Islam itu bagi mencukupkan sokongan terhadap Ismail Sabri.

“Adakah perlantikan pemimpin Umno selaku Penasihat Agama sebagai bukti bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) YB Idris Ahmad dari PAS tidak berfungsi sebagai Menteri?” soalnya.

Ini sekali gus katanya, melantik Penasihat Agama yang baru sebagai bukti kegagalan Duta Khas Ke Timur Tengah dalam menjalankan tanggungjawab sepanjang menjawat jawatan berkenaan sejak 2 April 2020.

“Selain sebagai ‘habuan’ kepada pemimpin Umno, perlantikan ini juga manifestasi kepada usaha Umno memperkukuhkan kedudukan dan mengenepikan Pas bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-15 akan datang.

“Rakyat tidak akan pernah lupa ketirisan yang berlaku ketika Jamil Khir menjawat Menteri Agama antaranya salahguna dana Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) untuk membeli ‘golf simulator’, membazir wang rakyat menganjurkan kursus perkahwinan di Paris dan kegagalan beliau mengurus Tabung Haji.

“Amat mendukacitakan demi kelangsungan hidup UMNO, Ismail Sabri memberi ‘nyawa’ kepada bekas Menteri yang gagal sebagai Penasihat,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Johor Bharu melihat pelantikan ini tidak ada keperluan melainkan hanya satu lagi pembaziran dari kerajaan Barisan Nasional hari ini.

Tegasnkya, perdana menteri sepatutnya fokus kepada masalah kenaikan harga barang keperluan asas yang membebankan rakyat ketika rakyat cuba bangkit selepas krisis pandemik dan krisis ekonomi yang melanda negara sejak 20 bulan lalu.

“Sejak Ismail Sabri dilantik sebagai Perdana Menteri isu kenaikan harga barang semakin meruncing dan ianya menjadi semakin teruk selepas Pilihanraya Negeri Melaka yang mana terdapat banyak laporan kenaikan harga bahan mentah dan keperluan asas.

“Perkara ini ternyata membebankan rakyat dan kegagalan dalam mengawal kenaikan harga barang selain alasan-alasan dangkal punca kenaikan membuktikan kerajaan Barisan Nasional tidak peduli akan ‘keluarga Malaysia’ yang terbeban.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob melantik Ketua Umno Kedah Jamil Khir Baharom, sebagai Penasihat Agama.

Jamil yang mengesahkan pelantikannya kepada FMT, bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung tarikh pelantikannya itu.