Malaysia Dateline

Latih otak tangani tekanan akibat Covid-19

Mari kita akui yang kita semua berada dalam keadaan bimbang dan tertekan sekarang.

Ketidakpastian dan ancaman kesihatan yang berterusan berikutan pandemik koronavirus telah menganggu hidup kita.

Kita mungkin memerlukan dua vaksin: satu untuk melindungi kita dari koronavirus dan satu lagi dari kesan toksik akibat tekanan yang terlalu banyak.

Penyelidikan neurosains menunjukkan litar reaktif tekanan di bahagian emosi otak sebagai pencetus tekanan toksik.

Fungsi otak adalah untuk mengatur dan merencanakan simfoni proses pengaturan diri dan penyederhanaan yang berkesan, tetapi kita juga mempunyai kumpulan disregulasi dan ekstrem, yang boleh menyebabkan tekanan kronik dan peningkatan masalah kesihatan emosi, tingkah laku, sosial dan fizikal.

Para saintis telah meneroka isu-isu ini selama lebih dari satu abad. Kira-kira 100 tahun yang lalu, pakar psikoanalisis Sigmund Freud membuat spekulasi bahawa laluan di otak menyebabkan masalah emosi dan tingkah laku.

White House BRAIN initiative, yang dilancarkan pada tahun 2013, telah berusaha memetakan jutaan neuron otak dan hubungannya untuk meningkatkan pemahaman dan rawatan untuk sejumlah gangguan.

Kemudian datang Covid-19, dan tiba-tiba 70 peratus populasi Amerika Syarikat dikenal pasti mengalami masalah dari tahap sederhana ke teruk dalam kajian perwakilan nasional pada bulan April 2020.

Apabila berlakunya krisis kesihatan emosi, orang ramai boleh mendapat manfaat daripada belajar mengendalikan litar reaktif tekanan ini dan mematikan lata kimia tekanan bertoksik yang mereka aktifkan.

Sebilangan besar daripada kita tidak menyedari bahawa rangkaian saraf di emosi otak kita (sistem limbik dan sistem memori di bawah sedar yang kadang-kadang disebut sebagai “otak reptilia” ) adalah pengawal utama tindak balas emosi kita dalam kehidupan seharian.

Apabila rangsangan sampai ke otak, ia mengaktifkan litar tahan tekanan, penenang dalaman dan penyembuh, atau litar reaktif tekanan, yang mendorong kita ke tekanan toksik.

Lagi lama wayar tekanan reaktif ini diaktifkan, semakin besar kemungkinan mereka mengaktifkan wayar tekanan reaktif yang lain.

Satu litar boleh mencetuskan tekanan secara berterusan, yang boleh menyebabkan keresahan emosi, kebas, kemurungan dan permusuhan yang dapat menimpa kita selama berjam-jam atau hari.

Kabel tekanan dalam otak emosi berubah melalui neuroplastik yang bergantung kepada pengalaman – otak belajar untuk berdaya tahan dengan berdaya tahan.

Ia akan menjadi tertekan, kemudiannya dengan menggunakan teknik emosi untuk mencari dan mengubah harapan yang tidak masuk akal dan pemacu yang tidak diingini yang disimpan di litar tersebut.

Dalam langkah kecil tetapi penting untuk melepaskan tekanan dari hari ke hari, anda melatih otak anda untuk ketahanan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa emosi yang ditularkan semasa dialog sosial akhirnya dapat menjadi emosi kumpulan besar-besaran.

Kita boleh menyebarkan tekanan kepada orang lain, dan seperti asap rokok, tekanan terpakai menjadi perhatian.

Walaupun tekanan berlebihan adalah punca kepada banyak masalah kesihatan, model semasa untuk mengatasi gejala tekanan dan bukannya merangsang tindak balas tekanan otak adalah tidak berterusan.

Pada tahap tertentu, keperluan penjagaan kesihatan dengan menggunakan ubat dan prosedur untuk merawat masalah kesihatan yang disebabkan oleh tekanan akan memerlukan detoks. Penekanan baru untuk melatih emosi otak untuk ketahanan mungkin muncul.

Sekiranya kita dapat menghidupkan semula otak kita untuk menghadapi tekanan tinggi di masa kita masih hidup, hampir semua aspek kehidupan akan bertambah baik. Ketahanan dapat menyediakan jaringan keselamatan kesihatan dalaman yang diperlukan.