Malaysia Dateline

‘Laview’, kereta api ekspres terhad terbaharu Jepun sedia membakar semangat penumpang

SEIBU RAILWAY Co Ltd telah memperkenalkan kereta api ekspres terhadnya yang baharu, ‘Laview’ yang direka oleh arkitek terkenal dunia Kazuyo Sejima.

Keretapi Seibu terus membuat inovasi, termasuk Seibu Traveling Restaurant dan kereta komuter ’40, 000 Series ‘dilengkapi dengan ‘Zon Rakan’ untuk keselesaan penumpang.

Ciri yang paling menarik yang ‘tidak pernah dilihat pada kereta api’ (Laview) adalah hujung depan bulat manakala kaca depannya diperbuat daripada tiga dimensi kaca melengkung dengan jejari kelengkungan 1,500mm. Tingkap kabin dilengkapi dengan panel tingkap besar, membolehkan para penumpang menikmati pemandangan yang berlalu.

Warna luaran kereta api menggunakan cat aluminium baharu untuk menggabungkan perlahan-lahan ke dalam landskap di bandar dan alam semula jadi, manakala warna dalaman adalah berdasarkan gabungan warna kuning hangat yang mewujudkan suasana ruang tamu yang lembut.

Setiap tempat duduk dilengkapi dengan kedai elektrik dan ‘SEIBU Wi-Fi PERCUMA’ di setiap gerabak. Kereta api ini juga menyediakan skrin video yang  memaparkan maklumat dalam bahasa Jepun, Inggeris, Korea dan Mandarin.

Seibu Railway adalah syarikat teras Seibu Group yang kebanyakannya terlibat dalam pengangkutan / perniagaan bandar di sepanjang landasan keretapi dan hotel / percutian / perniagaan hartanah. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi https://www.seiburailway.jp.

— BERNAMA