Malaysia Dateline

Le Tour de Langkawi ditunda ke tarikh baharu – Syed Saddiq

Penganjuran Le Tour de Langkawi (LTdL) ditunda ke tarikh baharu bagi mengelakkan pertindihan dengan Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA’19) yang dijadual pada penghujung bulan depan.

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mengesahkan perkara itu berkata ia diputuskan dalam mesyuarat Kabinet yang berlangsung semalam.

“Sebab utama kami tak nak ada dua program antarabangsa yang bertindih di Langkawi dan (Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir (Mohamad) pandang serius kedua-dua program ini LTdL dan LIMA’19 merupakan buah fikirannya dan mahu ia dilaksanakan sebaik mungkin.

“Kami nak pastikan tarikan di peringkat antarabangsa ke Langkawi dapat dibahagikan kepada dua fasa,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan sesi townhall bersama golongan muda di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Bachok di sini, hari ini.

Syed Saddiq berkata kerajaan juga bercadang untuk mengembalikan LIMA’19 ke zaman kegemilangannya dengan mendapat liputan meluas daripada media tempatan dan antarabangsa.

“Untuk liputan meluas media, kami dimaklumkan tak boleh buat (LTdL) sama masa dengan LIMA’19 kerana media akan tengok (buat liputan serentak) untuk kedua-dua acara.

“Stesen televisyen juga tidak mahu jadual yang bertindih antara kedua-dua program kerana mereka memerlukan helikopter dan dron untuk buat liputan tetapi kerana LIMA’19, ruang udara akan ditutup dan dikawal rapi,” katanya.

Syed Saddiq berkata berikutan keputusan itu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengadakan pertemuan dengan penganjur dan persatuan berbasikal yang terlibat dengan LTdL bagi membincangkan tarikh yang sesuai untuk mengadakan pertandingan berprestij itu.

Beliau berkata tarikh baharu LTdL akan diumumkan oleh Ketua Setiausaha KBS Datuk Lokman Hakim Ali dalam masa terdekat.

LTdL pada tahun ini sebelum ini dijangka akan diadakan pada 24 Mac hingga 31 Mac manakala LIMA’19 pula bermula pada 26 Mac hingga 30 Mac.

— BERNAMA