Malaysia Dateline

Sebuah kem pelarian Syria di Turki.

Lebih 1,000 rakyat Syria pulang dari Jordan, Lubnan dalam tempoh 24 jam

Lebih 1,000 pelarian Syria kembali ke rumah masing-masing dari negara jiran Jordan dan Lubnan dalam tempoh 24 jam lepas, lapor agensi berita Sputnik memetik kenyataan Pusat Perdamaian Pihak-Pihak yang Bertelagah dan Pemantauan Migrasi Pelarian Kementerian Pertahanan Rusia pada Jumaat.

“Sepanjang semalam, sejumlah 1,099 orang telah pulang ke Republik Arab Syria dari wilayah negara asing iaitu 397 orang termasuk 119 wanita dan 202 kanak-kanak dari Lubnan melalui pos pemeriksaan Jaydet-Yabus dan Talkalakh serta 702 orang termasuk 211 wanita dan 358 kanak-kanak dari Jordan melalui pos pemeriksaan Nassib,” kata pusat itu dalam buletin hariannya.

Menurut buletin itu, unit kejuruteraan Syria telah mematikan 36 bahan letupan di seluruh negara, membersihkan dua hektar kawasan daripada periuk api dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Memandangkan kerajaan Syria telah menguasai kebanyakan wilayah di negara itu yang ditawan pengganas, ia kini memfokus kepada mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk pelarian yang dihantar pulang.

Moscow kini membantu Damsyik dalam proses ini selain menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada orang awam dan menjadi penjamin kepada gencatan senjata.