Lelaki bagi alasan nak tolong simpan duit ‘angpao’, anak kembar minta kembali RM10,510 selepas bapa sah bercerai dengan mak

Oleh MAISARAH AISYA

Seorang lelaki di China yang juga bapa kepada pasangan kembar berusia 13 tahun menggunakan alasan sebagai penjaga untuk menyimpan wang bernilai 16,800 yuan (RM10,510).

Wang tersebut adalah hadiah paket merah (angpao) yang diterima anak-anak daripada ibu mereka sendiri lapor SCMP.

Adalah menjadi tradisi dalam masyarakat Cina untuk orang dewasa memberikan bungkusan merah muda yang mengandungi wang semasa Tahun Baru Cina sebagai satu rahmat.

lelaki

Pasangan kembar itu, dengan persetujuan ibu mereka, memutuskan untuk memfailkan saman dengan mahkamah tempatan China akhir tahun lalu menuntut wang mereka dikembalikan daripada Zhou.

Kerana ibu mereka, sebagai penjaga sah mereka, menyokong keputusan mereka untuk memfailkan tuntutan mahkamah, mahkamah menerima untuk meneruskan permohonan itu.

Pada 14 Januari, mahkamah menerbitkan keputusannya bahawa wang sampul merah itu adalah aset peribadi yang dilindungi di bawah Kanun Sivil China.

Mahkamah memutuskan bahawa Zhou telah melanggar hak undang-undang pasangan kembar itu dan memutuskan bahawa dia mesti membayar balik 8,000 yuan (RM5005.09) kepada anak lelakinya dan 8,800 yuan (RM5505.59) kepada anak perempuannya dalam tempoh 15 hari selepas keputusan mahkamah.

Baca juga: Sewakan diri dengan harga RM50 untuk jadi teman lelaki upahan, lelaki rasa menyesal di hujung hari