Malaysia Dateline

Lelaki ini kongsi 9 tips kurus dan sihat, terbukti berjaya kurangkan 12 kg selepas sebulan

Selama 30 hari lelaki ini berusaha mengurangkan berat badannya daripada 78 kilogram kepada 66 kilogram.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Itulah berjaya dibuktikan Faizal Afifi untuk menjadi kurus dan sihat.

Beliau kini boleh menarik nafas lega apabila bukan lagi dalam kategori satu daripada dua orang dewasa di Malaysia yang menghadapi masalah berat badan berlebihan dan obesiti.

Faizal menceritakan pengalamannya dalam menjaga jumlah kalori yang diambil. Semoga perkongsian beliau ini dapat dicontohi seluruh rakyat Malaysia:

Makan malam ikan bakar dengan salad

Saya ingin berkongsi pengalaman dalam menurunkan berat badan daripada 78 kepada 66 kilogram dalam program diet sendiri yang saya namakan ‘henshin diet’. Yoyo je nama nak gempak.

Saya sebelum ini tidaklah kurus sangat, tidaklah besar sangat. Sedang sedang saja. Tahun 2022 ini umur dah masuk 38 tahun. Dulu saya dah mula rasa nak buat satu satu perkara tu cepat sangat letih dan mengah. Jalan sikit letih. Buat kerja sikit mengah.

Hinggakan saya nak naik tangga tingkat satu rumah yang tak seberapa tinggi itu pun, letih dan mengah sangat. Bila bangun tidur, tapak kaki pijak lantai terasa sakit. Bahu dan pinggang belakang pun sakit terutama bila kita bekerja duduk lama di pejabat.

Dah tiga bulan menderita sakit belakang ni. Masa itu saya dah set temujanji dengan doktor untuk check tulang belakang ni.

Jadi, saya pandang diri, tengok dalam cermin, mak ai dah bulat membesar macam belon. Saya timbang berat, 78 kilo. Check BMI di internet, dengan ketinggian saya 166 cm, maksimum BMI saya sepatutnya 68.9 kg saja.

Atas pada tu maknanya saya dah berlebihan berat badan. Rupa-rupanya hampir 10 kilo daripada paras ideal BMI. Patutlha buat kerja itu, ini semuanya mengah.

Makan memang tak jagalah. Apa ada depan mata pelahap saja. Senaman tak usah cakap, hanya dua hingga tiga bulan sekali, jogging itu pun tak sampai sejam sekali jogging.

Jadi, saya cakap dengan diri, tak boleh jadi macam ni. Kena turunkan berat badan. Jadi, saya research dua, tiga hari sana-sini, tengok Youtube, Google, dengar pendapat kawan-kawan mana yang ada join program diet dan sebagainya.

Satu cabaran nak makan makanan sihat ialah, kena banyak makan sayur dan buah. Untuk pengetahuan semua, saya dari kecil memang tak makan sayur dan buah. Saya macam alergi. Kalau masuk mulut sayur, buah tu keluar balik, macam loya nak termuntah.

Tapi kali ini saya paksa diri makan sayur bermula hari pertama diet. Alhamdulillah, sayur sekarang saya dah boleh telan cuma buah saja tak boleh nak masuk lagi. Doakan satu hari nanti saya dapat juga telan buah.

Selepas selesai research saya mengenai segala hal tentang makanan sihat, 20 Oktober 2020, saya mulakan cabaran. Hati kena kental.

Untuk rekod, nasi putih saya tak makan langsung. Saya hanya makan nasi seminggu dua kali iaitu pada hari Rabu dan Ahad, yang saya namakan sebagai cheat day.

Cabaran ini memang susah terutama orang yang suka makan nasi macam saya ini. Tapi sebab nak turunkan berat, saya cabar diri.

Dua minggu pertama memang makan nasi dua kali sminggu, minggu ketiga dan keempat makan nasi sekali saja seminggu iaitu pada hari Rabu sahaja.

Malah, minggu keempat, saya boleh mula-mula terlupa yang hari itu saya punya cheat day. Sekarang, tak makan nasi langsung dalam seminggu pun memang tak rasa apa dah. Sebab dah terbiasa.

Kedua, air manis dan apa saja berasaskan gula, saya memang berhenti sama sekali minum air manis. Minuman saya hanyalah air suam semata-mata. Hal ini pun saya dah biasa sekarang. Tengok iklan air coklat atau air gas tak rasa apa dah.

Ini yang saya makan dari pagi hingga malam. Tiada nasi. Tiada air manis.

PAGI

  1. Roti wholemeal

Ini yg aku makan stiap pagi. Wajib. 1 keping. Roti ni korang bole makan kosong shj, atau letak sayur hijau spt salad ke broccoli ke, atau korang bole sapu peanut butter yg no added sugar and salt tu (gmbar aku letak kt bawah). Kdg2 aku mkn dgn telur setengah masak putih shj. Yg kuning aku buang. Aku just tukar2 arini roti kosong je, esok dgn telur stengah masak, lusa dengan peanut butter plk. Tp hanya sekeping stiap pagi. Bg aku sekeping je dh kenyang smp tghari.

LUNCH

  1. Sandwich Grilled

Yg ni biasa aku beli kt kdai je. Sbb kdg2 tak sempat buat kt rumah. Biasa aku beli sandwich grill tuna atau egg atau ayam tu. Igt sandwich yg roti sekeping je ye. Bukan 2-3 keping. Maaf takde gambar nk sertakan untuk menu lunch ni.

DINNER

  1. Chicken or fish grilled with salad/broccoli/carrot
  2. Untuk mkn mlm, aku akan pastikan aku makan last sblm pukul 8pm. Ayam tu isi dada ayam shj ye sbb isi dada ayam ni byk protein berbanding bahagian yg lain. Ikan pula, biasanye yg popular org pkai salmon tp salmon mahal sikit. Aku tak beli pn salmon.

Normally aku pkai ikan kembung, kdg2 ikan dory klu nk acah2 rasa mcm salmon sikit. Ikan tu korang gril dgn olive oil, olive oil tu letak sikit je. Pastu tabur la sikit black pepper ke, jgn pakai sos sbb biasa org terlepas pandang, sos ni sbenarnye tinggi kalori dan ada campuran mcm2. Sayur bole pakai salad/broccoli/carrot.

Korang bole try tukar makan dgn brown rice or wholemeal spaghetti ke. Tp stakat ni aku belom cube lg makan 2 makanan tu sbb masih tak boring dgn makanan sedia ada haha.

SENAMAN

Exercise saya hanya berjoging dua kali seminggu iaitu pada hari Sabtu dan Ahad. Sekali jogging dapatlah dalam dua hingga tiga km. Paling jauh sekitar 5 km.

Kalau saya tak dapat buat Sabtu atau Ahad, saya akan cuba buat weekdays. Tak perlu setiap hari pun. Cukup 2-3 kali sminggu. Badan kita pun perlukan masa untuk recover lepas kita bersenam.

Setiap malam saya akan buat some simple exercise dalam 1 jam, senaman regangan fisio yang saya perlu wajib buat setiap hari seperti yang telah disarankan oleh my therapist.

Untuk kuatkan tulang belakang saya, dulu therapist tak benarkan saya buat senaman berat seperti pumping, push up.

Baru-baru ini therapist baru benarkan saya buat tapi tak boleh banyak. Sikit saja. Untuk rekod, saya mungkin tak boleh main besi selamanya.

Di rumah pun buat senaman regangan pakai theraband itu saja. Takpelah kita buat senaman DIY di rumah dan jogging di luar rumah saja.

KESIMPULAN

Itulah yang saya buat dan makan dalam masa 30 hari. Nampak mudah, cubalah. Orang kata, badan ni lain-lain. Jadi, tips ini berguna untuk badan saya, mungkin tidak bagi orang lain.

Oh ya, masukkan buah dalam diet anda juga untuk time snacks. Malangnya, saya tak dapat nak telan lagi buah ni. Doakan satu hari nanti, insya-Allah.

9 TIPS

1. Tiada nasi. Tiada air manis. Tiada gula.

2. Jangan tinggalkan sarapan. Elak berlapar supaya tengah hari atau petang tidak makan berlebihan.

3. Beri ganjaran kepada diri seminggu dua kali atau seminggu sekali. Saya makan nasi atau makanan kegemaran lain waktu tengah hari saja. Pagi dan malam tetap makan mengikut pelan diet yang rendah kalori.

4. Elakkan makanan bergoreng.

5. Jaga dan kekalkan kalori seharian.

6. Bersenam jangan tak buat langsung. Kalau boleh dua hingga tiga seminggu. Cuba cari masa. Dalam rumah pun boleh bersenam.

7. Elakkan makan lewat malam. Saya kalau malam rasa lapar, teguk air suam saja. Hilang lapar dah. Boleh cuba minum teh hijau panas-panas. Tapi teh hijau tanpa gula. InsyaAllah, rasa kenyang lepas tu.

Tapi anda jangan minum teh hijau pukul 11 hingga 12 tengah malam. Nanti susah nak tidur sebab pengaruh kafein.

8. Minum air kosong sekurang-kurangnya 7-8 gelas sehari. Air kosong sifar kalori.

9. Jangan timbang berat anda setiap hari, nanti tertekan kalau berat tak turun-turun.

Timbang seminggu sekali atau lima hari sekali. Kalau tak turun pun mungkin saiz pinggang atau paha berkurang dan badan rasa ringan saja. Tak semestinye nak kena tengok berat saja.