Malaysia Dateline

Jho Low 1MDB

LHDN wajar siasat harta dimiliki Jho Low, ahli keluarganya

Lim Lip EngLembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sewajarnya menyiasat harta berbilion milik Jho Low dan anggota keluarganya serta Riza Aziz yang mereka perloleh daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk membantu Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ).

 Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng berkata, sikap kerajaan yang enggan bertindak untuk membantu DOJ individu yang didakwa itu boleh terus menyimpan wang dan harta yang mereka perolehi daripada 1MDB.

“LHDN sewajarnya menyiasat harta berbilion milik Jho Low, anggota keluarganya dan Riza.

“Bila dan bagaimana mereka mengumpul kekayaan berbilion itu? Di negara mana mereka membayar cukai pendapatan kekayaan itu dan adakah mereka telah membayar cukai pendapatan secukupnya ke atas hasil kekayaan tersebut?

“Sangat aneh apabila LHDN terus membisu seribu bahasa selama bertahun-tahun terhadap kekayaan yang demikian besar oleh beberapa individu yang terlibat dengan dana 1MDB yang terpalit skandal,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas empat daripada ahli keluarga Low Thaek Jho, atau Jho Low dilaporkan sedang merancang memfailkan tindakan mahkamah dalam usaha untuk melengah dan menghalang pihak berkuasa AS daripada merampas aset bernilai US$1 bilion daripada Jho Low yang didakwa telah diseleweng daripada dana 1MDB.

“Ini dana milik rakyat. Kenapa Peguam Negara dan duta kita di Amerika Syarikat tidak masuk campur dalam tindakan mahkamah oleh DOJ untuk membantu pihak berkuasa negara itu mendapatkan semula harta kita yang didakwa telah dicuri tersebut?

Dengan tidak berbuat apa-apa, kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak secara mudahnya memberitahu pihak berkuasa Amerika bahawa Jho Low bersama-sama anak tiri Najib, Riza Aziz boleh terus menyimpan apa sahaja wang dan harta yang mereka perolehi daripada 1MDB walaupun telah melanggar undang-undang.

“Dan jika demikian keadaannya, Putrajaya seharusnya mengemukakan protes diplomatik terhadap saman DOJ berkenaan 1MDB, atau memberi kedua-dua Jho Low dan Riza kekebalan diplomatik supaya mereka langsung tidak boleh disentuh pihak berkuasa mana-mana negara,” ujarya.

Menurut fail mahkamah Amerika Syarikat yang dilaporkan Reuters menyatakan empat saudara Jho Low merancang memfailkan tindakan mahkamah di New Zealand dan Kepulauan Cayman minggu ini bagi membolehkan hartanah dan aset lain dipindahkan kepada pemegang amanah yang baru, menurut usul Mahkamah Persekutuan di Los Angeles pada Isnin yang lalu yang dilaporkan media antarabangsa Reuters.

Menurut fail, langkah untuk mencuba mahkamah di tempat lain dibuat ekoran bantahan kerajaan AS terhadap usaha oleh saudara-mara Low untuk memindahkan aset kepada pemegang amanah yang baru.

Kerajaan AS mempersoalkan, antara lain, mahkamah di New Zealand dan Kepulauan Cayman adalah lokasi yang sesuai untuk membuat permintaan seperti itu.

Menurut Bloomberg, empat saudara-mara Low itu termasuk bapa dan abangnya.

Usul berkenaan bertujuan menangguhkan perbicaraan kes berkenaan kepada tarikh lain dengan penyataan bahawa terdapat usaha membawa kes itu ke mahkamah di New Zealand dan Kepulauan Cayman.