Malaysia Dateline

Luahan kesal Pengarah Kesihatan Terengganu terhadap warga Besut

Bermula hari ini sehingga 4 Jun maka bermulalah pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di seluruh Besut. Mengambil kira situasi COVID 19 yang sudah tidak terkawal dan jangkitan sudah merebak jauh dalam komuniti maka keputusan itu terpaksa diambik.

Besut juga merekodkan sebanyak 14 kematian setakat ini. Ada satu ketika 3 kematian direkod dalam masa 24 jam. Juga satu petanda jangkitan COVID 19 sudah menular jauh dalam komuniti.

Sehingga semalam seramai 1201 kes positif dikesan di Besut sahaja dalam tempoh April – 21 Mei hasil ujian sebanyak 16 764 dengan kadar positif lebih 7%. Masih tinggi bermaksud masih ramai kes yang ada dalam komuniti yang perlu dikesan.

Peningkatan sebanyak 1900% jika dibanding hanya 60 kes dikesan sepanjang bulan Mac. Macam tak logik kan? Tapi data ini real dan real.

Ini bukan analisis untuk paralisis tapi analisis untuk buka hati dan minda situasi Besut. Situasi COVID-19 di Besut disumbangkan oleh 2 kluster besar iaitu Kluster Tok Has yang bermula di sebuah cafe merebak ke pusat senaman (gym) merebak ke bank ke beberapa buah sekolah dan akhirnya masuk ke komuniti sehingga ke Setiu, Kuala Terengganu dan Kuala Nerus. Kluster ini menghasilkan 474 kes positif. Ianya masih berkembang pesat.

Sama seperti Kluster D’ Lahar bermula dari pekerja sebuah syarikat akhirnya merebak ke dalam komuniti. Kluster ini menghasilkan 152 kes positif.

Pengeluaran kompaun RM10,000 tidak mencukupi jika dibandingkan dengan impak yang sangat besar akibat kluster ini apalagi jika melibatkan kematian warga tua yang tidak bersalah

Terbaru kluster Tok Dor melibatkan sebuah pondok pengajian. Sehingga kini 32 dikesan positif. Telah pun menular ke Setiu dan Kuala Nerus. Bayangkan penduduk berulang masuk keluar ke pondok tersebut untuk belajar.

Di mana mereka berada sekarang. Sudah pasti mereka berada dalam komuniti juga…Bayangkan…

Terbaru juga Kluster Jalan Tuan Hitam yang melibatkan sebuah pasaraya. Kes indeks dikesan pada 9hb Mei bila dia bergejala. Bayangkan selepas satu minggu baru 44 (45.3%) dari 97 pekerja pasaraya dikesan positif. Antaranya adalah juruwang (cashier).

Bayangkan dalam masa satu minggu ribuan pembeli dari seluruh ceruk Besut telah berkunjung dan berhubung rapat dengan cashier atau pekerja pasaraya tersebut. Ribuan. Itu kalau sekali kunjung. Kalau berkunjung berkali-kali. Bayangkan…

Bayangkan nak cari kat mana ribuan pembeli tersebut. Kena ingat majoriti kes COVID-19 tidak bergelaja. Kami seriau memikirkan impak yang besar ekoran Kluster Pasaraya ini.

Bayangkan pula bila mana PKPD diumumkan rakyat berpusu-pusu keluar untuk mendapatkan keperluan barang sempena PKPD. Besut bukan dalam darurat peperangan. Keperluan makanan masih ada. Kenapa begitu sikap kalian?

Tidakkah kalian terfikir tindakan ini berisiko kepada jangkitan dan akhirnya mencetuskan kluster baru? Kluster PKPD?

Tidakkah kalian terfikir ada diantara yang berpusu pusu itu merupakan kes positif COVID-19 yang belum dikesan? Mungkin kontak rapat Kluster pasaraya atau Kluster Tok Dor?

Tak tahu nak marah ke kesal ke nak menangis bucu katil ke melihat semua itu.

Jika begini keadaannya adakah kita rasa PKPD 2 minggu mencukupi untuk kita putuskan rantaian COVID-19 di Besut?

Warga Besut kena bersungguh-sungguh untuk menang dengan cara berikut;

  • Kekal duduk rumah keluar bila perlu
  • Hadkan pergerakan keluar bila perlu
  • Elak perkumpulan ramai. Tak perlu majlis bagai walaupun dengan warih waroh.
  • Pematuhan SOP keluar pakai mask. Elak tempat sesak. Bersih tangan

Benda yang sama saya ulang dan ulang kerana ini sahaja mampu memutuskan rantaian jangkitan COVID-9.
Umpama pakai baju. Boleh longgar. SOP tak boleh longgar mesti KETAT.

Longgar ke ketat ke, KITA yang tentukan. Bukan orang lain. Tu namanya KAWALAN KENDIRI.

Dengan segala usaha-usaha itu dengan izin Allah jua Besut akan menang. Kita semua akan menang. InsyaAllah.
Kita tak mahu kematian demi kematian dilaporkan dari Besut. Masih ada 5 warga Besut berada di ICU HSNZ sekarang.

Jada diri untuk jaga orang lain. Ingat orang tersayang.

Pesanan #PKNTrg

Dr Nor Azimi binti Yunus

Pengarah Kesihatan Terengganu