Malaysia Dateline

MAHA 2018 ketengahkan kepentingan agroteknologi

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2018 yang akan bermula esok hingga 2 Dis mengetengahkan kepentingan teknologi dan inovasi pertanian atau agroteknologi dalam industri agromakanan tempatan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) Datuk Salahuddin Ayub berkata melalui kecanggihan agroteknologi, lebih banyak produk pertanian dapat dihasilkan dengan lebih efektif dan secara tidak langsung ia dapat menerajui kedaulatan makanan negara.

Katanya, konsep ini juga bertujuan untuk mewujudkan keyakinan masyarakat terhadap penyelidikan dan teknologi terkini dalam membangun dan meningkatkan industri pertanian.

“Di samping itu, MAHA 2018 kali ini akan memperkenalkan beberapa inovasi terbaharu antaranya penggunaan robotik kulinari dan konsep ‘dari makmal ke hidangan’ (from lab to table),” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan bersama media sempena MAHA 2018, di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), di sini hari ini.

Turut serta dalam lawatan itu timbalannya Sim Tze Tzin.

Salahuddin juga berkata antara sasaran yang ingin dicapai pada MAHA 2018, adalah kehadiran lebih 3.5 juta pengunjung serta nilai jualan dagangan dan pemadanan sebanyak RM300 juta.

“Bagi mencapai sasaran tersebut, MAHA 2018 menampilkan 13 pavilion negeri, masing-masing mempunyai reka bentuk unik dengan identiti, kebudayaan, pameran dan makanan mereka sendiri yang boleh dinikmati pengunjung.

“Kita (MOA) akan perkenalkan beberapa tarikan baharu untuk kita sasarkan kepada segmen tertentu antaranya kulinari, sumber rezeki baharu, teknologi pertanian terkini, dan festival kanak-kanak terbesar LolaBaba,” katanya.

Selain itu, antara tarikan lain yang turut dipamerkan pada MAHA 2018 adalah jualan bahan-bahan pertanian dan makanan seperti produk industri asas tani (IAT), bakeri dan kuih muih, makanan dalam tin, jus, buah-buahan, sayur-sayuran, bunga-bungaan, ikan dan makanan laut segar, daging, ayam, dan pelbagai lagi.

Sementara itu, ketika lawatan itu, Salahuddin merasmikan dua majlis pelancaran iaitu kad perlindungan Takaful Agro Mabrur-i Edisi Khas MAHA 2018 oleh Agrobank, dan produk minuman berkhasiat Pinacolama iaitu minuman gabungan daripada dua jenis buah iaitu nanas dan kelapa oleh Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM).

— BERNAMA