Mahathir beri jaminan akan tunai manifesto PH walaupun bukan kitab suci

Mahathir beri jaminan akan tunai manifesto PH walaupun bukan kitab suci

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberi jaminan hari ini, kerajaan akan mematuhi janji-janji dan komited dalam menuhi manifesto Pakatan Harapan (PH).

Beliau juga berkata tumpuan kerajaan bukan hanya untuk melaksanakan janji-janji itu tetapi juga meningkatkan pentadbiran kerajaan.

“Banyak kerja harus dilakukan oleh kerajaan dalam 100 hari pertama (pentadbirannya). Keutamaannya adalah untuk membersihkan kerajaan dari kerosakan disebabkan rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam jentera kerajaan terdahulu,” katanya ketika menjawab saoalan lisan di Dewan Rakyat.

Ini dilakukan, antara lain, melalui tindakan undang-undang terhadap jenayah yang dikesan dalam kerajaan, usaha untuk mengesan dan memulihkan dana kerajaan yang hilang, penyusunan semula jabatan dan sebagainya, katanya.

Beliau juga berkata jabatan dan agensi kerajaan sedang mengkaji mekanisme untuk melaksanakan janji-janji supaya dapat dilaksanakan secara teratur dan mengikut undang-undang.

Merujuk kepada 10 janji pilihan raya yang perlu dilaksanakan dalam 100 hari pertama pentadbiran baharu PH, Dr Mahathir berkata usaha telah diambil untuk pelaksanaannya tetapi hasilnya tidak dapat dicapai dalam 100 hari kerana mereka perlu melaksanakannya secara teratur dan mengikut undang-undang.

Beliau berkata 70 hari sejak Mei selepas PH telah membentuk kerajaan baru, dua daripada 10 janji telah dipenuhi, 6 masih dalam proses pelaksanaan dan 2 lagi masih belum dilaksanakan.

Kerajaan komited untuk merealisasikan semua janji berdasarkan akauntabiliti kita kepada rakyat, katanya.

Memetik satu contoh, Dr Mahathir berkata Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sedang mengkaji pelaksanaan sumbangan suri rumah kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Janji-janji yang tidak melibatkan kos telah dilaksanakan, seperti penghapusan senarai hitam peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), katanya.

Beliau menjawab soalan dari Fong Kui Lun (PH-Bukit Bintang) mengenai pemantauan langkah-langkah untuk melaksanakan janji-janji itu, Perdana Menteri memberikan jaminan bahawa kerajaan akan melakukannya.

“Kami tidak akan membenarkan sesuatu dilakukan tanpa memantau kerana tugas lain.Kami berpegang kepada janji kami dalam manifesto,” katanya.

Beliau berkata ini termasuk memenuhi janji menyediakan royalti 20 peratus kepada kerajaan Terengganu dan Kelantan di negara ini.

“Kami berjanji untuk memberikan royalti seperti yang dijanjikan; tidak ada penyelewengan dalam hal ini.

“Tetapi kami berharap royalti itu akan digunakan untuk kebaikan negeri-negeri ini dan tidak disalahgunakan untuk mengukuhkan parti politik dan untuk tujuan lain, katanya ketika menjawab soalan tambahan, dari Siti Zailah Mohd Yusoff (Pas-Rantau Panjang).

Sementara itu, Dr Mahathir mengulangi bahawa manifesto pilihan raya PH bukan kitab suci atau dokumen yang terlalu mengikat kerajaan dalam melaksanakan janji-janji.

“Saya tidak menyedari bahawa Ahli Yang Berhormat Rembau (Khairy Jamaluddin-BN) menganggap manifesto sebagai kitab suci.

“Walaupun ia dianggap demikian, kita di sini menganggapnya suatu manifesto, tidak begitu mengikat bahawa kita tidak boleh bergerak.

“Kami tidak menganggap manifesto sebagai al-Quran atau Kitab. Oleh itu, apabila kita mencapai halangan, kita perlu mencari cara untuk mengatasinya, katanya tujukan kepada Khairy dalam Dewan.

Dr Mahathir juga menegaskan bahawa kerajaan, dalam usaha untuk melaksanakan janji-janji dalam manifesto, terikat dengan sekatan termasuk undang-undang lapuk.

9.3
OVERALL SCORE
: 8.0
2 user votes x 10.0