Malaysia Dateline

Tun Mahathir Zahid Hamidi

Mahathir cabar Zahid tunjuk IC “Mahathir a/l Iskandar Kutty”

Tun Dr Mahathir Mohamad mencabar Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membuktikan dakwaannya mengenai “Mahathir a/l Iskandar Kutty”.

“Nama seperti yang disebut oleh Zahid Hamidi tidak ada.

“Jika kad pengenalan lama itu menyebut nama yang dikatakan ialah nama saya dahulu, sila tunjuk kad itu untuk diperiksa oleh pakar akan kesahihan dakwaan Zahid,” katanya di blognya semalam.

Zahid ketika berucap merasmikan majlis penutup mesyuarat bahagian Umno Kelana Jaya Ahad lalu mengungkit sejarah Mahathir yang berketurunan India.

Zahid, yang juga menteri dalam negeri, menunjukkan salinan kad pengenalan (IC) Mahathir, yang memaparkan namanya sebagai “Mahathir a/l Iskandar Kutty”.

Sambil memegang telefon bimbit dan menunjukkannya kepada hadirin, Zahid berkata, “Ini IC biru dia dulu. Nama dia Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty. Nombor IC biru dia […] Ini yang dihantar oleh ketua pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).”

“Betullah dia kata kita ni mudah lupa sebab dia anak laki-laki Iskandar Kutty,” kata Timbalan Perdana Menteri itu.

Mahathir berkata, beliau tidak pernah menyerahkan semula kad pengenalan lamanya kepada JPN apabila kad pengenalan baharu dikeluarkan.

Pengerusi Pakatan Harapan itu juga menjelaskan, orang India Muslim tidak perlu mengunakan “a/l” atau “a/p” kerana nama mereka biasanya mempunyai dua perkataan dan jarang sama antara mereka.

“Bagi orang keturunan India yang beragama Hindu, masalah yang timbul ialah ramai mereka mempunyai nama yang sama. Di zaman British pekerja keturunan India dengan nama yang sama diberi nombor. Demikian “Maniam 1”, “Maniam 2” dan seterusnya.

“Apabila Malaysia merdeka cara nombor ini dianggap menghina. Dengan itu nama bapa ditambah dan perkataan anak lelaki (a/l) atau anak perempuan (a/p) mengganti perkataan “bin” dan “binti” yang diguna dalam nama Melayu.

“Orang India Muslim tidak perlu guna “a/l” atau “a/p” kerana nama mereka biasanya mempunyai dua perkataan dan jarang sama antara mereka.

“Tidak ada orang keturunan India Muslim yang bernama “Sipolan a/l Sipolan”,” jelasnya.