Malaysia Dateline

Mahathir gesa hentikan monopoli import vaksin, biar syarikat farmasi lakukan vaksinasi

Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa kerajaan menghentikan monopoli import vaksin dengan membiarkan syarikat farmasi berdaftar melakukan vaksinasi.

“Ada syarikat yang bertanggungjawab yang tidak akan menipu. Sudah tentu rekod mesti disimpan. Yang penting adalah meningkatkan kadar vaksinasi berkali ganda,” katanya dalam blog beliau hari ini.

Bekas Perdana Menteri dua kali itu menegaskan keperluan untuk memberi vaksin bagi membantu meningkatkan imuniti rakyat, sekali gus menurunkan kadar kebolehjangkitan (Rt).

“Dengan kes baharu pada kadar 9,000 sehari (pad 29 Mei lalu) tidak akan ada katil dan peralatan lain yang mencukupi.

“Orang ramai dihantar ke rumah dan sebahagian daripada mereka telah meninggal dunia. Lebih banyak akan mati.

“Tidak kira bagaimana anda mempercepat vaksinasi, jumlah kes baharu akan memakan masa untuk berkurang,” tegasnya.

Beliau yang juga Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu berkata, cara terbaik untuk mengurangkan jumlah kes jangkitan baharu Covid-19 adalah dengan suntikan vaksin.

“Tidak kira vaksin mana, sama ada Barat, Rusia atau Cina. Vaksinasi telah mengurangkan jumlah kes baru di UK (United Kingdom), AS (Amerika Syarikat) dan nampaknya di China.

“Tetapi di Malaysia, setakat ini hanya tiga peratus daripada 32 juta orang yang diberi vaksin. Jumlahnya, 40 peratus di AS, negara yang jauh lebih ramai penduduknya.

“Orang mahu diberi vaksin. Ya, ada yang mempercayai air kelapa atau vaksinasi membunuh. Tetapi ada banyak orang yang ingin sekali diberi vaksin,” katanya.

Walau bagaimanapun, Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi berpendapat proses bagi pemberian vaksin di negara ini sebagai membosankan.

“Anda mesti membuat pendaftaran dalam talian. Anda mesti pergi ke sebilangan kecil pusat untuk vaksinasi.

“Orang tua di kampung mungkin tidak mempunyai telefon bimbit, mungkin tidak tahu cara mendaftar dalam talian, mungkin tidak mempunyai pengangkutan yang baik, mungkin tidak sihat dan lain-lain.

“Oleh itu, jika mereka tidak dapat pergi ke pusat vaksin mengapa tidak membawa vaksin kepada mereka,” sarannya lagi.