Malaysia Dateline

Mahathir ingatkan Zakir Naik tidak sentuh isu politik, kaum

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan pendakwah kontroversi, Dr Zakir Naik agar tidak sesekali menyentuh isu politik dan kaum di negara ini.

Menurutnya, Dr Zakir hanya perlu menumpukan kepada isu agama berbanding mengganggu hubungan kaum di negara ini.

“Saya tidak tahu siapa yang beri beliau status penduduk tetap (PR) tapi status PR bermakna beliau tak boleh terlibat dalam politik. Beliau boleh beri ceramah agama tapi dia tak buat demikian.

“Jika mahu cakap mengenai agama, silakan dan cakap perkara yang betul mengenai agama,” tegasnya.

Dr Mahathir berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pembukaan Kongres Statistik Sedunia, Institut Statistik Antarabangsa ke-62 (ISI WSC) 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di ibu negara hari ini.

Turut hadir, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

Dr Mahathir yang juga Pengerusi Bersatu berkata, kenyataan Zakir yang meminta kaum Cina pulang ke China tidak sesekali boleh diterima.

Jelasnya, hal tersebut memandangkan negara amat berhati-hati apabila menyentuh perkara sensitif berkenaan kaum lain di negara ini.

“Saya sendiri tak pernah cakap begitu. Saya tak pernah minta Cina untuk pulang tetapi beliau datang Malaysia dan cakap begitu.

“Ini politik, amat jelas beliau (Zakir) mahu terlibat dalam politik kaum di Malaysia,” ujarnya.

Sehubungan itu, katanya, siasatan polis dilakukan mengikut undang-undang negara berhubung kenyataan Zakir yang tidak baik untuk negara.

“Beliau telah mengganggu hubungan kaum dan ini tidak baik. Disebabkan itu polis siasat sama ada beliau mencetuskan ketegangan atau tidak dan amat jelas beliau telah berbuat demikian.

“Namun, apa juga tindakan yang kita ambil, akan mengikut undang-undang kerana kerajaan ini menghormati rule of law,” tegasnya.

Zakir pada masa ini disiasat polis di bawah Seksyen 504 kerana mengeluarkan kenyataan yang boleh mengancam keamanan dengan sebanyak 115 laporan polis telah diterima di seluruh negara berhubung isu sama.

Zakir mengeluarkan kenyataan terhadap kaum Cina di Malaysia sebagai respon balas atas gesaan pengkritiknya supaya beliau keluar dari negara ini.