Malaysia Dateline

Mahathir keliru, DAP mewakili seluruh rakyat Malaysia

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ternyata keliru apabila sejarah dan fakta membuktikan bahawa DAP adalah parti berbilang kaum yang berusaha mewakili semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama, demikian menurut Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Katanya, DAP melihat dirinya sebagai orang Malaysia pertama tidak tidak seperti Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melihat dirinya sebagai orang Melayu pertama.

Guan Eng berkata, dakwaan Mahathir terhadap DAP sebagai ekstremis tidak berasas ketika DAP telah melayani dan menolong semua kaum dan agama, sama ada dalam pemerintahan atau pembangkang.

“DAP menolak pencirian oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohmad DAP sebagai ekstremis sebagai salah, tidak berasas dan sesat.

“DAP tidak pernah membeza-bezakan atau mengambil kedudukan yang tidak setaraf dengan hak dan kepentingan rakyat Malaysia sama ada Melayu atau bukan Melayu, Muslim atau bukan Islam,” katanya dalam kenyataan.

Semalam, katanya, Ahli Parlimen DAP Bukit Mertajam Steven Sim menyantuni seorang ibu tunggal Melayu yang kehilangan tempat tinggal dengan 10 orang anak, adalah tindak balas terbaik bagi mereka yang secara palsu melabel DAP sebagai pelampau.

Bahkan, katanya, pemimpin DAP telah masuk penjara kerana mempertahankan hak orang Melayu dan bukan Melayu.

“Mahathir juga sesat apabila gagal melihat bahawa DAP bersifat inklusif dan telah memilih wakil dari semua etnik utama termasuk orang Melayu dan Sabahan tempatan dan orang Sarawak.

“Lebih-lebih lagi, DAP tidak pernah bertentangan tetapi secara konsisten menegakkan Perlembagaan Persekutuan.

“Sebaliknya adalah parti komponen PN atau BN yang bersifat perkauman atau ekstremis dalam usaha untuk mewakili satu kumpulan kaum atau agama sahaja,” katanya lagi.

Mengulas dakwaan Mahathir, jelas Guan Eng, terdapat sebilangan besar rakyat Malaysia yang kagum dengan rekod prestasi DAP yang terbukti dan tidak melihat DAP sebagai pelampau, ketika DAP dapat memenangi kerusi dengan lebih banyak pengundi Melayu daripada bukan Melayu.

Mahathir Mohamad yang pernah bersama-sama DAP dalam kerajaan Pakatan Harapan mengakui DAP ada kala ekstrem tetapi masih boleh bekerjasama dengan mereka.

Mahathir turut mengingatkan DAP agar sedar bahawa Malaysia adalah sebuah negara berbilang kaum dan DAP tidak boleh bekerja untuk kaum sendiri sahaja.