Malaysia Dateline

Mahathir membayangkan ramai akan mati jika PRU15 diadakan sekarang

Mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) di saat wabak COVID-19 yang semakin meningkat dalam negara ketika ini bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membayangkan lebih ramai rakyat negara ini akan mati.

Menurut beliau, kerajaan harus berfikir dengan berhati-hati jika ada baiknya membuat pilihan raya di tengah-tengah wabak COVID-19 yang kembali bertambah.

“Mereka perlu bertanya pada diri sendiri apakah kehidupan rakyat lebih penting daripada politik. Saya yakin bahawa pilihan raya dapat meningkatkan penyebaran Covid-19 dan lebih banyak nyawa akan hilang,” katanya.

Sebelum ini, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan beliau mendapat sokongan majoriti dalam kalangan anggota Parlimen untuk menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin, ekoran itu muncul spekulasi bahawa PRU perlu diadakan.

Mahathir berkata, kes Covid-19 di negeri Malaysia timur telah berlipat kali ganda semasa kempen sedang berlangsung untuk pilihan raya negeri Sabah hari ini.

“Dahulu, hanya ada satu kes. Ia meningkat dalam masa 24 jam untuk melebihi 100 markah,” katanya.

Mahathir berkata, sukar untuk mengekang wabak ini kerana virus ini dapat menyebar dengan mudah dalam khalayak ramai, terutama dalam perhimpunan besar di mana sukar untuk melakukan penjarakan fizikal.

“Saya tidak mengatakan bahawa pilihan raya menyebabkan peningkatan kes Covid-19 kerana tidak ada penyelidikan mengenai perkara ini,” katanya di petik The Vibes.

Menurut laporan, pada hari Jumaat Sabah telah mencatat 1,483 jangkitan dengan 732 orang pulih dan 11 mati.

Pemimpin Umno disahkan positif

Hari ini, dilaporkan Calon BN bagi DUN Pitas, Sufian Abd Karim mengesahkan dia positif wabak Covid-19.

“Saya, Sufian Abd Karim, calon BN bagi N03 DUN Pitas baru saja mendapat keputusan ujian covid19 dan telah disahkan positif.

“Mohon kepada semua yang pernah bersama saya mengambil langkah berjaga-jaga dan sewajarnya dengan membuat saringan,” tulis beliau di Facebooknya.

Begitu juga dengan Ahli Majlis Tertinggi Umno Razlan Rafii turut disahkan positif dalam tempoh kempen PRN, membuatkan pihak yang mempunyai kontak rapat dengannya dikehendaki membuat saringan.

Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan kemudiannya turut disahkan positif Covid-19 sebaik pulang dari Sabah.

Antara yang diminta menjalani kuarantin kerana menjadi kontak rapat Razlan pula termasuklah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan dan Setiausaha Agung BN Annuar Musa.