Malaysia Dateline

Sidang media Pakatan Harapan

Mahathir, Muhyiddin pimpin PH hanya perbincangan dalaman Bersatu, kata Mukhriz

 

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berdolak dalik berkaitan kononnya parti itu  mencadangkan agar Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai Pengerusi dan Presiden Pakatan Harapan.

Menurut Timbalan Presiden Datuk Seri Mukhriz Mahathir, senarai nama yang dikatakan akan menerajui barisan pimpinan Pakatan Harapan itu tidak pernah dirujuk atau didedahkan oleh mana-mana wakil Bersatu.

Sebaliknya Mukhriz menegaskan ia hanya perbincangan dalaman parti itu yang tidak seharusnya didedahkan.

“Senarai itu tidak dirujuk atau didedahkan oleh mana-mana wakil PPBM. Ini soal perbincangan dalaman Pakatan Harapan yang tidak sepatutnya didedahkan oleh mana-mana pihak.

” Mesyuarat hari ini kita bincang panjang lebar mengenai perkara ini dan dalam masa seminggu lagi kita akan dapat kata sepakat,” ujarnya dalam sidang media selepas mengadakan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pagi ini di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya.

Ketika diasak pertanyaan sama ada nama-nama yang disebut itu sama seperti apa yang dibincangkan dalam Pakatan Harapan, Mukhriz menegaskan: “Kita mempunyai struktur yang berlainan daripada yang asal, yang saya boleh pastikan ia tidak tepat seperti apa dilaporkan,” ujarnya.

Turut hadir Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung Majlis Presiden Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah.

Mengulas mengenai perkara ini Saifuddin turut berkata, beliau dimaklumkan oleh Muhyiddin yang juga menafikan apa yang disiarkan oleh media itu dari sumber dalaman Bersatu.

“Tan Sri Muhyiddin dalam mesyuarat menafikan apa yang disiarkan itu dari PPBM,” ujarnya.

Difahamkan mesyuarat Pakatan Harapan Majlis Presiden yang berlansung hari ini membincangkan cadangan Bersatu itu.

Baru-baru ini dilaporkan Bersatu mencadangkan  Dr Mahathir dan  Muhyiddin  dilantik sebagai pengerusi dan presiden Pakatan Harapan, manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai penasihat Pakatan Harapan.

Dalam cadangan Bersatu, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai Timbalan Pengerusi Pakatan Harapan dan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai Timbalan Presiden Pakatan Harapan; Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu sebagai naib presiden Pakatan Harapan.

“Ini adalah format yang dikemukakan oleh Bersatu,” kata seorang pemimpin Pakatan Harapan seperti dilapor Malay Mail Online dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

 Manakala laporan Malaysia Inside pula mengesahkan cadangan Bersatu ini daripada kenyataan dibuat oleh Pengarah strategi  Bersatu Dr Rais Hussin yang berkata: “Perbincangan halus sedang dijalankan secara tertutup. Saya takut saya tidak akan dapat mengulas. “

Lim pula dipetik berkata, bahawa senarai Bersatu itu “tidak pernah dibentangkan dan tidak dibincangkan dalam mesyuarat Pakatan Harapan secara rasmi.”

Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad dilaporkan turut berkata, dia tidak tahu mengenai cadangan Bersatu, tetapi berkata beliau secara peribadi “tidak berminat” mengenai cadangan itu.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata: “Apa-apa cadangan mengenai struktur Pakatan Harapan perlu bersetuju dengan cara konsensus kerana semua pihak dalam Pakatan Harapan adalah rakan kongsi yang sama.” ujarnya seperti dilapor media.