Malaysia Dateline

Mahiaddin bapa PKP, Ismail Sabri pula bapa pembaziran, kata AMANAH Kedah

Kerajaan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilihat meneruskan dasar membazirkan duit negara melalui konsep ‘scheme of things’ dengan melantik beberapa orang penasihat khas yang bertaraf menteri sudah tentu memerlukan ratusan ribu ringgit setiap bulan untuk gaji dan elaun mereka.

Pengarah Biro Komunikasi AMANAH Kedah, Dato Dr Ismail Salleh berkata, negara masih lagi dalam Pelan Pemulihan (PPN) di mana rakyat boleh memulakan semula pekerjaan atau perniagaan masing-masing setelah tidak boleh berbuat demikian kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Malangnya, kata beliau di kala rakyat berdepan laluan sukar untuk mengisi periuk nasi mereka, tidak ada tindakan yang tegas diambil oleh pihak kerajaan dalam usaha menangani isu kenaikan harga barang hari ini.

“Rakyat bawahan B40 baru sahaja beroleh rentak menguruskan pekerjaan atau perniagaan masing-masing, mereka terpaksa bertarung semula dengan laluan sukar, terpaksa mengikat perut kerana kenaikan harga barang yang sangat ketara dan mendadak.

“Barangan basah keperluan harian, sayur-sayuran, telur, bawang, minyak masak, ayam naik harga sehingga melebihi 50 %, dan trend kenaikan berterusan untuk beberapa bulan yang akan datang.

“Barangan pembinaan dan barangan hardware juga meningkat berkali-kali ganda,” kata beliau.

Beliau berkata, melantik Datuk Seri Jamil Khir sebagai Penasihat Agama tidak ada bezanya dengan kerajaan Tan Sri Mahiaddin Md Yassin, Ismail Sabri terus melakukan rasuah jawatan dan pembaziran terhadap wang rakyat.

“Sebelum itu kerajaan telah pun melakukan dua pembaziran bermula dengan lantikan size kabinet yang terlalu besar, di ikuti dengan perlantikan jawatan bertaraf menteri yang sememangnya tidak di perlukan sama sekali.

“Hari ini kita di gemparkan lagi dengan pelantikan seorang lagi Penasihat Khas Agama kepada Perdana Menteri yang bertaraf menteri, tidak cukup dengan tiga penasihat yang sedia ada.

“Rakyat seterusnya menunggu berapa banyak lagi pembaziran wang rakyat yang akan di buat oleh Perdana Menteri ini.

“Kalau PM lantikan MP yang pertama, Tan Sri Mahiaddin di gelar sebagai Bapa PKP, maka eloknya PM kedua lantikan MP ini di gelar Bapa Pembaziran,” katanya.