Malaysia Dateline

The Edge berjaya dalam tuntutan gantiruginya dari KDN

Mahkamah arah KDN bayar gantirugi kepada The Edge

Menteri Dalam Negeri dan ketua setiausaha Kementerian Dalam Negeri diarahkan membayar kerugian terhadap The Edge Communications Sdn Bhd susulan penggantungan akhbarnya antara 23 Julai hingga 21 September tahun lalu.

Perintah itu dibuat Mahkamah Rayusan susulan tiga panel hakim diketuai Mohd Zawawi Mohd Salleh menolak rayuan KDN terhadap perintah ganti rugi itu atas alasan tidak layak.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menggantung permit The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily untuk tempoh tiga bulan berkuatkuasa 27 Julai 2015 lalu.

The Edge dalam satu kenyataan berkata, pihaknya telah menerima surat daripada KDN yang menyatakan laporan mengenai isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) oleh kedua-dua penerbitan tersebut ‘memudaratkan atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam, keselamatan atau mungkin menimbulkan keresahan umum atau mungkin memudaratkan kepentingan awam dan negara.’

Turut dinyatakan, surat tersebut juga mengandungi amaran yang berbunyi sekiranya pihak The Edge gagal untuk menghentikan penerbitan selama tiga bulan, ia akan menyebabkan permit untuk kedua-dua penerbitannya itu ditarik balik.

Melalui kenyataan yang sama, penerbit dan ketua pegawai eksekutif Kumpulan Media The Edge, Ho Kay Tat berkata beliau kecewa dengan keputusan itu.

Ekoran itu, The Edge memfailkan samannya terhadap KDN.

Pada 21 Sept 2015 Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Asmabi Mohamad membatalkan keputusan KDN menggantung The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily selama tiga bulan.

Berikutan keputusan tersebut dua penerbitan tersebut boleh meneruskan operasi dan mencetak.

Ekoran itu, The Edge memfailkan permohonan kepada KDN bagi menuntut gantirugi.