Malaysia Dateline

Mahkamah dengar injunksi Wisma Tok Guru esok, peguam minta doakan keselamatan

Pasukan peguam yang mewakili ADUN Salor, Datuk Husam Musa bagi memohon injunksi berkaitan Wisma Tok Guru melahirkan rasa syukur kerana Mahkamah Tinggi Kota Bahru menetapkan pendengaran esok.

Peguam Hisyam Fauzi yang mengetuai pasukan itu berkata, penetapan tarikh sebelum penganjuran program Pas 16 November ini melegakan semua.

Hisyam Fauzi

“Kita bersyukur kerana mahkamah sedia menetapkan masa lebih awal bagi mendapat pengesahan tentang pihak mana yang berhak menduduki bangunan itu,’ katanya yang dihubungi petang tadi.

Dalam satu kenyataan semalam, Setiausaha Badan Perhubungan Pas Kelantan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, pihaknya berhak menduduki bangunan itu kerana proses jual beli hartanah yang menempatkan Wisma Tok Guru sudah selesai.

“Perkara ini telah selesai walaupun pihak PAN (AMANAH) membuat injunksi di mahkamah,” katanya seperti dilaporkan Harakahdaily.

Menurutnya, hartanah yang menempatkan Pusat Khidmat DUN Salor dijual oleh pemiliknya, Haripah Dollah kepada PAS negeri pada harga RM700,000.

“Urusan pindah milik selesai 18 September lepas dan berikutan itu notis dikeluarkan pejabat peguam bagi membolehkan mereka yang berada di bangunan di situ mengosongkannya dalam tempoh sebulan,” katanya.

Che Abdullah juga berkata, Pas Kelantan tetap akan mengadakan majlis kesyukuran dan solat hajat di Wisma Tok Guru Dun Salor pada 16 November ini.

Bagi pihak Datuk Husam pula, beliau tetap mempertahankan hak beliau ke atas bangunan Wisma Tok Guru. Sebagaimana diterangkan beliau di majlis solat hajat malam tadi, bangunan itu adalah pejabat ADUN Salor.

“Saya adalah ADUN Salor yang masih hidup dan berhak sepenuhnya atas bangunan ini.

“Bangunan ini dibina dengan kebenaran tuan tanah ketika ia dibina dan belanjanya langsung tidak kena mengena dengan Pas,” katanya.

Beliau telah menjelaskan secara terperinci tentang bagaimana bangunan itu dibina dan dari mana datangnya biaya untuk menyiapkannya.

Hisyam Fauzi dalam kenyataan malam ini meminta para penyokong Datuk Husam supaya berdoa malam ini memohon urusan di mahklamah esok dipermudahkan.

“Semoga kami para peguam dipermudahkan untuk bicara kes permohonan injunksi esok bagi menghalang Pas masuk ke Wisma Tok Guru di Mahkamah Tinggi Kota Bharu jam 9.00 pagi esok.

“InsyaAllah sekiranya kita berjaya esok, maka Pas tak boleh masuk Wisma Tok Guru 16 November ini,” katanya.